Asi každý člověk v tomto státě slyšel o velkých sklárnách Moser. Karlovarský sklářský poklad má věhlas po celém světě. Už 165 let nesou výrobky karlovarské sklárny jméno svého zakladatele, rytce a obchodníka Ludwiga Mosera a celou tu dobu jde o synonymum luxusu, kvality a hlavně elegance. A vy se můžete sami podívat, jak se takové sklo dělá a dokonce si to můžete sami zkusit.

Sklárna nabízí hned několik různých druhů prohlídek – od základní prohlídky sklářské hutě, kde se seznámíte s tvůrčí ruční prací sklářských mistrů. Uvidíte, jak přeměňují žhavou masu skla vytaženou z rozpálené pece v umělecké dílo, jak foukají a tvarují sklo v dřevěných formách. Součástí prohlídky je i návštěva Muzea Moser.

Pak je VIP prohlídka, kreativní prohlídka, kde si navíc vyzkoušíte rytecké řemeslo a na úplném vrcholu pak nabízí sklárna takzvanou Zlatou prohlídku. V ní nahlédnete do zákulisí a tajů ruční výroby křišťálu, vede sklářskou hutí do brusičské i formařské dílny. Jejím doslova zlatým hřebem je možnost vyzkoušet si dvě z dekorativních technik. Motiv vypískovaný na připravenou sklenici si ozdobíte 24karátovým zlatem – oroplastikou, technikou, kterou si rodina Moserů nechala patentovat už na počátku minulého století. Kromě vzpomínek vám tak z této prohlídky zůstane i originální vlastnoručně dekorovaná sklenka. Prohlídky si zarezervujte na stránkách sklárny. Mimochodem, kdybyste chtěli dárek na poslední chvíli, můžete prohlídku koupit i jako poukaz, kerý vám bude zaslán elektronicky.


Za porcelánem nejen do Nové Role

Jen kousek od Karlových Varů je Nová Role, sídlo další světoznámé značky Thun, která je samozřejmě spojena s porcelánem. Návštěvnický okruh vede administrativní budovou přes vzorkovnu až přímo do výrobního závodu. Celá trasa je zpestřena filmovou prezentací výroby a prohlídkou finálních výrobků. Turisté si mohou v podnikové prodejně závodu, který patří k největším současné porcelánové výroby ve střední Evropě, výhodně koupit hezký suvenýr. Rodiny s dětmi i školní výpravy pak jistě ocení místní Porcelánovou školičku, kde si nejenom děti, ale i jejich rodiče či prarodiče mohou vlastnoručně ozdobit svůj hrníček, který jim pak jistě bude velmi dlouho připomínat zajímavý výlet.

Kdo chce vidět ještě něco zajímavějšího, nechť popojede po silnici E13 dál do Klášterce nad Ohří. Tady je další pobočka porcelánky a zde můžete navštívit prohlídkovou trasu, která se jmenuje podle filmu, jenž se zde natáčel „Holky z porcelánu“. Ústředním motivem navrženého interiéru mladých architektů Borise Klimka a Lenky Damové jsou výjevy právě z tohoto filmu.

Zdroj: Moser, Thun