Děti baví pohádky, proto jsou i naše tipy opravdu pohádkové. A když zapojíme všichni fantazii, čekají nás neskutečné zážitky, o kterých si budete doma vyprávět i v době, kdy děti zase budou chodit do školy.

Až se setmí

Na Praze 6, poblíž koupaliště Džbán, se právě dnes otevírá Lumina park, zázračná multimediální expozice pro malé i velké. Na trase asi 1,5 kilometru dlouhé, kterou v pohodě zvládnou i maminky s kočárky, ratolesti čekají osvětlené a ozvučené postavy, zvířata, rostliny, kolotoč, zámek a jiné krásy na motivy známé pohádky Alenka v říši divů. Světelné objekty jsou vysoké až 8 metrů, počítejte se stovkami tisíc barevných LED světel a kouzelnou hudbou. Součástí jedinečné podívané je také světelný labyrint o ploše 1200 m². Lumina park bude v provozu do února příštího roku.

Kde se ubytovat

Nejen malé děti by to mohlo bavit v pohádkové vesničce Podlesíčko na Vysočině. Nocování v chaloupkách jako vystřižených z dětských příběhů slibuje jedinečný zážitek. Děti si můžou představovat, že podobné domečky obývají třeba Sněhurka a sedm trpaslíků, Budulínek, Karkulka, nebo se možná zhlédnout v domečku jako stvořeném pro Rákosníčka. A kdybyste tu nechtěli přespat, můžete se pohádkovou vesničkou projít. Například 28., 29. a 30. 10. se pořádají komentované prohlídky.

Do 30. října do Mirakula

Ve středočeských Milovicích najdete zábavní park Mirakulum. Potomky čeká prolézání hradu, tobogány, dětská vesnička a řada lesních hřišť, rovněž lanová centra, podzemní chodby, klasické i originální houpačky a prolézačky. Otevřeno mají do 30. října, tak ať to stihnete.

Loučeňské labyrintárium

Protáhnout se na čerstvém vzduchu můžete i v areálu zámku Loučeň na Nymbursku. Slibuje jedinečné zážitky, protože 12 přírodních labyrintů a bludišť na jednom místě u nás jen těžko najdete. Kamenný nebo písmenkový labyrint je pohodlnější, jím stačí projít, kdežto v tisovém, palisádovém nebo dlážděném bludišti budete skutečně bloudit. Dobře se oblečte, než všechny labyrinty a bludiště poznáte, odpoledne uteče jako nic.

Kouzelný park miniatur

Na okraji Mariánských Lázní objevíte více než 70 mini staveb ve 4. největším miniaturparku Boheminium v Evropě. Některé vás opět vrátí do pohádek, třeba hrad Karlštejn nebo zámek Červená Lhota či Lednice, jiné obrazně řečeno pošlou do výšky (rozhledna Ještěd) a další nabídnou zase jinou zábavu (třeba přehrada Les Království).

Tak kam vyrazíte?

Zdroj: Lumina park, Koruna Vysočiny, Mirakulum, Boheminium, Záměk Loučeň