Tohle oblíbené místo lyžařů má několik zajímavých nej-. Ale my se vypravili do Rakouska na Pitztal ne proto, abychom hodnotili délku černých sjezdovek, ale abychom vyjeli novou lanovkou až na samý vrchol Wildspitze. Tady se totiž od letošního roku můžete pokochat výhledy na vrcholky Alp s kávou v ruce. Na konci oné nejnovější lanovky je totiž nejvýše položená kavárna – Café 3440. Číslo samozřejmě udává nadmořskou výšku. A ještě jedno nej-. Jde o nejvýše umístěný Free WIFI bod na světě. Architektem je Carlo Baumschlager. Podle něj šlo o nejobtížnější stavbu, kterou kdy dělal. Spojilo se zde totiž hned několik požadavků a těžkých překážek. Tou hlavní je samozřejmě nadmořská výška, náročnost dopravy materiálu a stavby, klimatické podmínky, ale i nutnost respektovat životní prostředí a vytvořit něco, co do okolí zapadne a nebude násilně vstupovat do panenské přírody.

Baumschlager se tak nechal inspirovat sněhem a jeho tvary na volných stráních. Prosklená budova má tvar sněhového převisu a tam, kde nejsou okna, je pokrytá speciálním izolačním materiálem v bílé barvě. Zapadá tak do okolí naprosto fantasticky. Navíc tvar střechy zmenšuje odpor, takže prudké větry, které zde vanou, budově neublíží. Také sníh na střeše ideálně rozvede svou hmotnost.

Po cestě za uměním

A co ještě můžete vidět po cestě za neobvyklou kávou? Můžete se zastavit třeba v Salcburku. Milovníci architektury tu mohou najít přehršel krásných památek i moderních budov. My upozorníme na jednu – Museum der Moderne, tedy muzeum moderního umění. V roce 1998 vybrala porota vedená Švýcarem Luigim Snozzim ze 145 přihlášených projektů jeden vítězný. Stal se jím model mnichovských architektů kolem Friedrich Hoff Zwinka. Na kopci, vedle historického hradu, byla v letech 1998 až 2004 postavena bílá budova s jednoduchou fasádou. Ta je složena z místního mramoru. Svislé široké spáry mají nejen technický význam pro odvětrávání budovy, ale podle speciálního počítačového programu jde vlastně o přepis Mozartovy opery Don Giovanni (ačkoli my všichni víme, že Mozart se sice v Salcburku narodil a nějakou dobu i žil, ale Don Giovanni měl premiéru v českém Nosticově divadle).

Ačkoli se jedná o jednoduchou stavbu, zaujme především svou provázaností s okolím. Proskleným středem s mohutným schodištěm je fantastický výhled na celé historické jádro města. Schodiště je navíc přirozenou oddělující částí na různé galerie, takže je zde možné pořádat i více výstav a koncertů najednou.