Díky nim totiž můžeme navodit požadovanou atmosféru. Pravdou je, že vymalovat dětský pokoj není nijak složité a použijeme-li vhodné barvy, pak i případný neúspěch lze docela snadno změnit. Ale my chceme uspět hned napoprvé.

Proto volíme odolné a omyvatelné barvy, bez zápachu a bez uvolňování nebezpečných látek, vhodné pro alergiky. Přestože podle pediatrů jsou pro děti nejvhodnější pestré barvy, při volbě odstínu barvy do dětského pokoje bychom měli být maximálně obezřetní. Pravidlo pestrých barev se totiž vztahuje na hračky, kresby v knihách a podobně. A navíc platí zejména pro nemluvňata, jejichž pozornost pestré barvy přitahují. K určení odstínu barvy stěn v dětském pokoji platí jiná pravidla. Obecně se doporučují pastelové odstíny, které navodí příjemnou atmosféru a v pokoji nejsou zvlášť výrazné. Syté barvy totiž mohou utrhovat pozornost, a některé dokonce neblaze působí na psychiku (např. některé pestré odstíny červené).

Jaký odstín?

Prvořadým impulzem pro správný výběr odstínu je pohlaví a věk dítěte. Holčičky se budou dobře cítit v pokoji laděném do oranžové, růžové, červené, fialové a podobných „holčičích“ barev. Chlapci naopak ocení odstíny modré apod. Jednotlivé barvy můžeme mezi sebou samozřejmě kombinovat. Převažovat by ale vždy měl odstín vhodnější pro jeho obyvatele. V momentě, kdy jeden pokoj obývají obě pohlaví, se doporučuje volit kombinaci barev vhodných pro chlapce i dívku. Například kombinace zeleno-žluté.

Všeho s mírou

Vymalovat dětský pokoj ještě neznamená natřít barevně stěny v pokoji a nastěhovat nábytek. Nezapomeňte, že pro děti se navrhuje barevné úplně všechno - hračky, povlečení, knihy, ale i nábytek. Proto dopředu zvažte ostatní zařízení, aby výsledek nepůsobil cirkusově. Zpravidla pomůže vymalovat jen některé ze stěn, a to ještě 30 - 80 % barvy zvoleného odstínu.

Poměrně často se místo standardního vymalování malují na stěnu obrázky. Ten, kdo si netroufne, může oslovit někoho zručnějšího. Za přijatelnou cenovou úplatu mohou mít děti ve svém pokoji na stěně obrázek v nadživotní velikosti, například krtečka, králíky v klobouku anebo jiné dětské motivy. Ty dětský pokoj oživují a dodávají mu ojedinělou atmosféru.

Tip: Hitem poslední doby je speciální tužka na akrylátové barvy. Kreslíme jí zcela přirozeně na povrch stěny, přitom kresba vydrží podobně jako běžně vymalovaný pokoj.

Foto: www.thinkstock.cz