Strach lidí z nedostatku plynu, růst cen elektřiny a zvýšení dotací až na 180 tisíc korun jsou hlavní dva důvody stoupající poptávky po tepelných čerpadlech. „Dlouhodobý trend prodejů tepelných čerpadel meziročně neustále narůstá, v posledních letech se růst pohyboval mezi 5 až 8 procenty. Letos však výrazně překonává roky minulé, aktuálně činí v meziročním srovnání 50 procent,“ uvádí Ondřej Popelka, vedoucí technického oddělení ToP společnosti Enbra, která se zabývá prodejem a servisem otopné techniky.

Tuto zvýšenou poptávku jen stěží stíhají výrobci, prodejci i instalační firmy saturovat. A bude hůř. Kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy bude možné vyměňovat až do 1. září 2024. Dvouletý odklad zákazu provozu těchto zařízení zdůvodnila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková snahou o ulehčení domácnostem zatíženým inflací, růstem cen energií či úvahami o odklonu plynu. Podle odborníků je však kromě toho nutné zmínit i další důvody. „Samozřejmě kvůli vývoji cen komodit lze nyní jen těžko vybírat zdroj tepla na příští roky. Zároveň ale nesmí být opomenuta skutečnost, že vyměnit kotle v původním termínu bylo absolutně nereálné. Důvodem je mimo jiné i jejich aktuální nedostupnost, v některých případech se na dodání čeká i rok,“ řekl Roman Švantner, produktový manažer společnosti Enbra, která se zabývá prodejem otopné techniky.

Podle něj však odklad termínu neznamená, že by se aktuálně stále velké množství nevyhovujících kotlů do září 2024 opravdu stihlo vyměnit. A zatímco ministerstvo životního prostředí zmiňuje, že se problém týká více než 150 tisíc domácností, podle Švantnera je jich okolo čtvrt milionu. Odložení termínu znamená pouze posunutí problému o 2 roky.

Lidé nemají peníze

Proč lidé váhají s výměnou kotlů za nové, ekologické? Především je to nejistota. Spousta z nich váhala, zda nepořídit plynový kondenzační kotel. Ovšem tato možnost s válkou na Ukrajině v rámci dotací padla.

Samy dotace pak vykazují velkou známku nejistoty pro majitele kotlů. Nikdo totiž nezaručí, že peníze z dotačních titulů investor získá zpátky. Investice jako taková musí být splacena dopředu a peníze z dotací přicházejí i s několikaměsíčním zpožděním zpětně. Na počáteční investici tak spousta lidi nemá, nebo se nechce zadlužit. Investice 200 000 korun do rekonstrukce kotelny je pro mnoho lidí zcela nereálná.