Ke komplexnějšímu promyšlení rekonstrukce domu je vhodné přizvat architekta - ten vám může pomoci podívat se na dům s nadhledem, promyslet úpravy velikosti a umístění nových oken, poradit s finálním vzhledem fasády nebo posoudit, zda by nebylo vhodné začlenit do renovačních prací i střechu.

Okna z kompozitu poskytnou větší rozměrovou svobodu

Nekompromisních tepelně-technických výsledků, ale i prémiového vzhledu, dosahují okna zhotovená z kompozitního materiálu na bázi PVC a skelných vláken s izolačním trojsklem. Řeč je o profilech GENEO od německého výrobce REHAU. I když pro ještě větší rozměr (až do výšky 2,8 m a šířky 1,6 m) je možné kompozitní okna armovat ocelovou výztuhou, až 90 % oken lze vyrobit i bez ní. To s sebou nese výrazně menší hmotnost okna, mnohem snadnější manipulaci a násobně lepší tepelně-izolační parametry. Bez výztuhy se u bílých profilů dostáváme na rozměr výšky až 2,4 m nebo na rozměr šířky až 1,45 m. Při jiném barevném provedení je třeba počítat s maximálními rozměry výšky až 2,3 m nebo s rozměry šířky až 1,35 m. Díky dobré stabilitě navíc rám křídla unese sklo až o hmotnosti 100 kg!

Na terasu už jedině posuvem

Rekonstrukce okenních otvorů může přinést i lepší propojení se zahradou nebo terasou a prosvětlení interiéru. Moderní trendy dnes zcela jasně hovoří pro velkoformátové posuvné systémy. Tam REHAU přišlo v roce 2020 s novinkou SYNEGO SLIDE, která doplnila systém PSK a HS portál. SYNEGO SLIDE má podobně progresivní design a funkční ovládání jako HS portál, přitom ale minimalizuje náklady na kování, protože nepotřebuje drahý dveřní práh – profil zárubně je použit celoobvodově. Při vhodné orientaci ke světovým stranám s tepelnou bilancí domu výrazně pomohou pasivní tepelné zisky od slunce (nezapomenout ale na stínění!).

Úspora, vzhled, ale hlavně zdraví

Když už investujete nemálo času a peněz do výměny oken, zvažte všechny možnosti. Náklady nemusí nijak dramaticky narůst a změny se mohou odehrát společně, v jednom čase a při jednom nepořádku. Výměna oken pomůže nejen snížit účty za energie, ale vytvoří i zdravé a příjemnější vnitřní prostředí. V neposlední řadě může také značně vylepšit vzhled a zvednout i tržní hodnotu nemovitosti. Není problém dosáhnout na parametry, kterými se pyšní nejlepší současné novostavby!

Více na www.rehau.cz