Bazalka je nejen hezká na pohled, ale navíc skvěle voní i chutná. I proto ji můžete vídat nejen v supermarketech a restauracích, ale také na zahradách, v různých nádobách na balkonech a terasách, ale klidně i v kuchyni na parapetu. Zajímá vás, jak si bazalku vypěstovat? Pak se řiďte našimi tipy.

Co bazalka (ne)miluje?

Pokud se chcete pustit do pěstování bazalky, doporučujeme vám zaměřit se na bazalku pravou, která je teplomilnou letničkou – prospívá jí teplota vyšší než 10 °C, nemá ráda vítr a průvan. Dejte si pozor, aby nikdy nepřeschla, nemůžete ji ani přemokřit.

Bazalku můžete pěstovat ze semen, která vysejete do truhlíků nebo nádob, ale i z předpěstovaných sazeniček. Ty můžete přesadit do záhonu v druhé polovině května, kdy pomine riziko mrazíků.

Bazalka si s rajčaty nerozumí jen na talíři, ale také při pěstování – obě rostliny vyžadují takřka totožné podmínky. Dobře se jí bude dařit také ve společnosti paprik, okurek a cibule. Věděli jste, že bazalka zvládne vylepšit chuť rajčat a paprik? A že navíc odežene housenky a mšice?

Pěstování bazalky v nádobě

Semínka bazalky vysejte do vlhkého substrátu, na květináč ideálně 5 až 10 semen – do hloubky asi 6 mm. Semínka vlhčete rozprašovačem. Po vzejití nechte v květináči asi tři rostlinky a další přesaďte jinam. Bazalku zalévejte přes odtokovou misku, ideálně každé tři dny, aby zemina nevysychala.

Pěstování bazalky na zahradě

Semínka na předpěstování vysévejte v polovině dubna. Sazeničky pak sázejte alespoň 15 cm od sebe na slunné, teplé a před větrem chráněné místo. Bazalce se bude dařit ve vlhčí, výživné a dobře propustné půdě. Při zalévání si dejte pozor, abyste nekropili listy. Pokud bude dlouho chladno a vlhko, bude hrozit riziko plísně.

Nezapomínejte na zaštípnutí

Zaštípnutím mladých rostlin bazalka houstne a košatí – květy, které na bazalce začnou v průběhu léta vznikat, odstraňujte. Lístky bazalky pak budou kvalitnější.

Zdroj: ireceptar.cz