Kiwi je plodem popínavé liány aktinidie lahodné a jeho původ najdeme v Číně. Je zdrojem vitaminů C, A, E a K i minerálních látek draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Obsahuje také množství vlákniny, a naopak je chudé na kalorie. Díky svému složení je světlezelená dužina těchto okrouhlých plodů prospěšná pro kardiovaskulární systém, imunitu i trávení. Kiwi navíc díky nízkému glykemickému indexu mohou bez obav konzumovat i diabetici. Navíc má vynikající, osvěžující chuť – o důvod víc, proč si zkusit vypěstovat kiwi přímo doma na parapetu. Kromě toho, že získáte půvabnou rostlinu a budete mít radost z vlastního výpěstku, což bude bavit obzvlášť děti, se můžete při dobré péči dočkat i plodů.

Semínka odeberte z plodů

K pěstování budete potřebovat v prvé řadě semínka. Ta získáte z plodů – kupte si kvalitní, nepoškozené a zralé kiwi a rozkrojte ho. Lžičkou odeberte tu část dužiny, která obsahuje semínka v podobě drobných černých zrníček. Dužinu dejte do nádoby s vodou a pořádně promíchejte, aby se zrníčka z dužiny uvolnila. Až čistá semínka vyplavou na povrch, což může nějakou dobu trvat, odeberte je a nechte oschnout třeba na ubrousku nebo papírové utěrce.

Semínka poté uložte do navlhčené vaty, tu dejte do misky a překryjte potravinovou fólií. Misku umístěte na teplé a slunné místo, třeba právě na parapet. Vatu jednou za pár dní přivlhčete a znovu překryjte fólií.

Kvalitní substrát, teplo a hojná zálivka

Když semínko začne klíčit a vyžene první kořínky a lístky, je čas malou sazeničku přesadit. Nejprve ji můžete pěstovat jako hydroponii, tedy pouze ve vodě, budete mít alespoň přehled o stavu kořenů. Větší sazeničky přesaďte do truhlíku s kvalitním, propustným substrátem. Na dno použijte jako drenáž například keramzit a substrát vyberte pro tropické rostliny.

Když rostlina vyroste zhruba do výšky 12 cm, je načase dát jí samostatný květináč, protože kiwi rychle vytváří bohatý kořenový základ. Potřebuje nadále velmi teplé a slunné místo bez průvanu a pravidelnou, hojnou zálivku, v zimě zhruba 1x týdně, v létě 2x týdně. V horkém počasí můžete rostlinu i rosit. Kiwi svědčí přihnojování, na jaře dusíkatým hnojivem, počátkem léta hnojivem s obsahem draslíku, hořčíku a vápníku. Na léto můžete kiwi přemístit ven na slunné místo, ovšem na zimu musí do tepla. Pokud rostlině poskytnete opravdu dobré podmínky, po zhruba třech letech byste se mohli dočkat krásných bílých květů a posléze i plodů.

Zdroje: chalupáři-zahrádkáři.cz, zdravézdraví.cz