Lilek vejcoplodý (Solanum melongena) neboli baklažán patří do čeledi lilkovitých stejně jako brambory a rajčata. Je to jednoletá rostlina, jejíž plody mohou mít kulatý či podlouhlý tvar a barvy od bílé přes oranžovou, fialovou, žíhanou až po tu – u nás nejznámější – temně fialovou. Plody mohou dorůst do délky 30 cm a váhy až 1 kg, nicméně u nás bývají zpravidla trochu menší.

Ideální podmínky pro pěstování

Lilky jsou stejně tak choulostivé jako například papriky, nejlépe se jim bude dařit ve skleníku, kde je stálá teplota a vlhkost. Ke zdárnému růstu potřebují minimální teplotu 18 ºC, slunce a bezvětří. Pokud je pěstujete ze semínek, je třeba je vysít již v únoru, protože rostlinky lilků rostou velmi pomalu. Pokud koupíte již vzrostlou sazeničku, sázejte ji na záhon až po “zmrzlých mužích”, tedy až po polovině května. Ve skleníku je samozřejmě můžete vysadit již dříve.

Lilky, stejně jako rajčata, cukety, papriky nebo okurky, je třeba pravidelně a dostatečně přihnojovat plným hnojivem a zalévat, ideálně odstátou dešťovou vodou. Stejně jako u rajčat vždy vyštipujte boční výhony, aby rostlinu zbytečně nevyčerpávaly, a ponechejte pouze hlavní čtyři. Totéž platí, jakmile rostlina nasadí na plody. Podle velikosti a síly rostliny ponechejte maximálně 5-7 rostoucích plodů, ostatní odstraňte. Dočkáte se tak pěkných velkých lilků.

Lilek je oblíbenou zeleninou v přímořských státech jako Itálie nebo Řecko, kde se rostlinám v tamních podmínkách velmi dobře daří. Nicméně i pro naše podmínky byly vyšlechtěny odrůdy, které zde můžeme s úspěchem pěstovat. Zpravidla mají menší plody, ale velmi lahodné chuti. Můžete tak vyzkoušet tyto české odrůdy: český raný, Beatrice, Klára, Serena.

Plody vždy sklízejte, když mají zralou barvu, pevnou a lesklou slupku. Jakmile je slupka měkčí a matná, je to známka přezrálosti plodu.

Grilovaný lilek s jogurtovým dipem

Budete potřebovat:

2 velké lilky, 1 velký bílý jogurt (nejlépe řecký nebo jiný plnotučný), hrstku čerstvého kerblíku nadrobno nasekaného (mohou být i jiné bylinky podle vaší chuti), 2 stroužky česneku, hrstku vlašských ořechů nasekaných na menší kousky, 1 granátové jablko, sůl, pepř, olivový olej.

Jak na přípravu?

Lilky rozpulte podélně, na řezu trochu posolte a nechte alespoň 20 minut odležet. Pak řeznou stranu osušte. Potřete z obou stran olivovým olejem a ogrilujte. Na dip smíchejte jogurt s nadrobno nasekaným česnekem, přidejte trochu soli a pepře a půl hrstky kerblíku. Lilky rozložte na talíře, polijte dipem, posypte zbylým kerblíkem, nasekanými vlašskými ořechy a zrníčky z granátového jablka.