Tato zelenina patří k tykvovitým rostlinám, stejně jako cukety nebo dýně, jen se liší svým plochým tvarem podobným disku, který je na okrajích zvrásněný. Také chuť nápadně připomíná cukety, obzvláště pokud konzumujete mladé plody, které jsou velmi svěží, křupavé a stejně jako u mladých cuket je nemusíte loupat. Patisony obvykle mívají bílou nebo žlutou barvu, ale výjimkou nejsou ani odrůdy se zelenými nebo žíhanými plody.

Rostliny patisonů vytvářejí keříčky s dutými nedřevnatými lodyhami, které se plazí po zemi, a s velkými listy, které zadržují dostatek vody. Ta je pro kvalitní růst patisonů nezbytná, stejně jako u cuket, dýní a okurek. Pokud rostlině chybí závlaha, začne velmi rychle uvadat, listy zežloutnou a rychle odumírají a plody se přestanou vyvíjet.

Kde a jak patisony pěstovat?

Patisony stejně jako cukety mají rády slunné stanoviště. Potřebují středně těžkou, hlinitou půdu a pravidelnou zálivku. Stejně jako dýně je můžete pěstovat také přímo na kompostu, což je pro ně ideální, mají stálý přísun živin. Jinak na záhonu je třeba pravidelně je přihnojovat, protože tvorba tak velkých plodů rostlinu hodně vyčerpává.

Sazenice patisonů si můžete jednak koupit počátkem května, jednak si je můžete už v březnu či dubnu sami předpěstovat. Ale na záhon můžete vysít přímo i semena. Ta se vysévají během první poloviny května, vzrostlé sazeničky bývají pak odolnější, zatímco předpěstované sazeničky vysazujeme až po „zmrzlých mužích“, tedy až ve druhé půlce května, aby je neponičily případné ranní chladné teploty.

Rostlinky sázejte v dostatečné vzdálenosti od sebe, ideálně do sponu 100 x 70 cm. Zalévejte vždy večer, ideálně odstátou vodou a lijte vodu přímo ke kořenům. Doporučuje se také každý týden přihnojovat buď kompostem, nebo průmyslovým hnojivem určeným pro cukety, dýně a okurky. Rostliny kvetou velkými žlutými květy, jaké znáte u dýní a cuket.

Jak patisony konzumovat?

Přibližně od července můžete začít se sklizní ještě ne úplně dozrálých plodů, které mají měkkou slupku. Tu nemusíte loupat a plody můžete celé konzumovat čerstvé, naložit je do láku jako okurky, zapéct s různými náplněmi nebo je obalovat jako řízky.

Později dozrálé plody už je třeba loupat, jejich slupka je velmi tvrdá, tak jako u dýní. Dozrálé plody se příliš nehodí ke konzumaci začerstva, lepší je obalit je jako řízky nebo je zapékat. Také dužninu u mladých plodů můžete konzumovat celou, zatímco u zcela zralých plodů je vhodné vnitřek se semeny vydlabat. Patisony můžete jíst jako hlavní jídlo, ale také jako přílohu, např. uvařené místo brambor. Výhodou patisonů je, že je lze dlouhodobě skladovat, protože při správné teplotě a v suchu vydrží i několik měsíců.

Proč jíst patisony?

Stejně jako dýně obsahují patisony hlavně vodu a hodně minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitaminy C a betakaroten. Vzhledem k nízkému obsahu sacharidů je patison vhodnou potravinou při dietě. Díky svým zdraví prospěšným látkám pomáhá regulovat trávení a odstraňovat škodliviny ze střev, snižuje krevní tlak a pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Vzhledem k velkému obsahu vody je močopudný a působí na snižování krevního tlaku v těle.