Hvězdník neboli Hippeastrum hortorum je původně jihoamerická rostlina. Stejně jako amarylis (Amaryllis belladonna) patří do čeledi amarylkovitých, ostatně s amarylisem je často zaměňován. Na první pohled jsou rostliny velmi podobné, ale rozdíly mezi nimi jsou. Amarylis například kvete koncem léta a na podzim, zatímco hvězdník koncem zimy a na jaře, proto se jeho rychlené odrůdy staly vyhledávanou vánoční květinou. Jeho vzhled s dlouhým stvolem, na jehož konci jsou nápadné, nejčastěji červené, bílé nebo růžové květy, je totiž opravdu impozantní. A vypěstovat si takovou krásu doma, aby vám zpříjemnila období Vánoc, není zase tak těžké. Stačí znát základní pravidla, a můžete to zkusit klidně ještě teď.

Základem je velká cibule

Pokud chcete zažít radost z vlastního výpěstku, budete potřebovat cibuli, kterou lze koupit v hobbymarketech nebo zahradnictvích. Vybírejte zdravou, pevnou cibuli s vyvinutými kořeny. Čím větší cibule je, tím víc pokvete, pro kvetení je potřeba průměr alespoň 8 cm. Doma cibuli zkraťte zaschlé konce kořenů a připravte si kvalitní substrát pro interiér smíchaný s trochou písku. Naplňte jím květináč o trochu větší než cibule a cibuli do něj umístěte tak, aby z poloviny vyčnívala nad povrch zeminy.

Květináč dejte na světlé místo s teplotou kolem 16 °C. Pořádně cibuli zalijte, další zálivku nechte až na chvíli, kdy z cibule začne růst dutý květní stvol. Vzápětí se začnou objevovat poupata a za pár týdnů budete mít na stvolu 3–6 nádherných, velkých květů. Květináčem s rostlinou během vývinu poupat otáčejte, podpoříte tím stejnoměrný růst na všech stranách. Také rostlině v této době dopřejte dostatek vláhy a můžete ji přihnojit. Jakmile se květy začnou vybarvovat, můžete květináč přenést na chladnější místo, tím prodloužíte dobu kvetení. Hvězdník v závislosti na teplotě kvete zhruba 14 dnů.

Jak zachovat hvězdník na příští sezonu

Odkvetlé květy odstraňte, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Později odstraňte i stvol, ale listy udržte na rostlině co nejdéle. Když listy začnou žloutnout, omezte zálivku a přestaňte přihnojovat. Po vysušení substrátu rostlina zatáhne listy, žluté a suché listy odstraňte a květináč s cibulí dejte na tmavé, suché a chladné místo, kde teplota neklesá pod 10 °C. V této době není vůbec potřeba zalévat. Poté co cibule začne rašit, přesuňte ji opět na světlé a teplé místo, a jakmile začne růst květní stvol, zalijte ho. Jak bude stvol růst, zvyšujte zálivku a přihnojte, dočkáte se tak opět nádherných květů. Takto lze hvězdník pěstovat opakovaně.

Zdroje: living.iprima.cz, abecedazahrady.dáma.cz