Jeřabiny jsou plodem stromu jeřábu z podrodu Sorbus, který se na našem území vyskytuje ve více než 20 druzích. Všechny jeřabiny jsou, na rozdíl od tradovaných informací, jedlé (byť některé až po tepelné úpravě), ovšem platí, že některé druhy jsou chutnější a pro kuchyňské využití vhodnější než jiné. Asi nejvhodnější pro kuchyňské zpracování jsou jeřabiny odrůdy jeřáb moravský sladkoplodý. A vypěstovat si je není nic těžkého.

Pěstování jeřabin není náročné

Pokud se rozhodnete pěstovat jeřabiny, nejvhodnější odrůdou bude bezesporu výše jmenovaný jeřáb moravský sladkoplodý. Nejenže se jedná o velmi pěkný strom, který bude okrasou vaší zahrady, ale jeho zářivě červené plody vás potěší nejen vzhledem, ale také skvělou chutí a zdravotním přínosem.

Jeřáb má rád slunné stanoviště a nesvědčí mu příliš vlhká nebo vápenitá půda. Jinak ovšem není nijak náročný. Je odolný vůči mrazu i exhalacím a nemusíte ho ani pravidelně prořezávat. A ačkoliv ze stromu asi nejvíce oceníte právě plody, využít se dá celý. Jeho tvrdé dřevo dřív sloužilo na výrobu nábytku či násad k nářadí, kůra se užívala k barvení a louhování a z květů se dá udělat účinný čaj proti kašli a také mají díky obsahu látek podobných ženským pohlavním hormonům příznivý vliv při klimakteriu, poruchách menstruace či neplodnosti.

Podzimním plodům svědčí mrazík

Jeřáb moravský sladkoplodý začíná plodit po dvou letech. Na jaře rozkvete něžnými bílými květy, zralých plodů se dočkáte v období září–listopad. Čím déle je ponecháte na stromě, tím budou sladší, můžete je nechat přejít i prvním mrazíkem. Malvičky obsahují značné množství vitaminu C a A, ale v době, kdy je množství cenných látek nejvyšší, bývají ještě dost trpké. Vyplatí se proto chvíli počkat, bohatě se vám to vrátí na chuti. Naštěstí je vitamin C získaný z plodů jeřábu velmi stabilní.

Jeřabiny chutnají i léčí

Jeřabiny této odrůdy mají příjemnou sladkokyselou chuť, která obzvlášť vynikne v džemech či kompotech, je možné z nich připravit víno či vypálit destilát. Je z nich výborná omáčka, dají se použít jako brusinky ke zvěřině.

Díky obsahu cenných látek, mezi které patří již výše zmíněné vitaminy C a A, ale také K, E, třísloviny, karoten či rutin, mají význam i v domácím léčení. Tradičně se využívají jejich močopudné a projímavé účinky, snižují krevní tlak a pozitivně působí při poruchách štítné žlázy. Jsou účinným antirevmatikem a díky svému složení jsou vhodné jak pro diabetiky, tak třeba při redukční dietě, neboť obsahují hodně vlákniny. Díky vysokému obsahu vitaminu C posilují imunitu, nejlépe ve formě čaje ze sušených plodů.

Je ale nutné mít na paměti, že syrové jeřabiny obsahují kyselinu parasorbinovou, která může dráždit žaludeční a střevní sliznici. Před konzumací je proto vhodné je tepelně upravit či usušit, obsah kyseliny redukuje také naložení jeřabin do alkoholu.

Zdroje: living.iprima.cz/zahrada, českéstavby.cz, ovoce-a-zelenina.zdravě.cz