Začal vám česnek rašit? Pokud ano, pak už česnek nejezte a nepoužívejte. Je změklý a hořký. Můžete ho ale celý vzít, namočit do vody a nechat natě růst. Dařit se jim bude na okenním parapetu, kde bude teplota okolo 20 stupňů Celsia.

Oblíbenou surovinou, co má doma snad každý, je cibule. Odkrojenou část s kořínky můžete položit na vlhkou hlínu a nechat pár týdnů rašit. Jakmile se objeví nové cibulky, zasaďte je hlouběji do hlíny.

Zdroj: Youtube

Vypěstujte si znovu mrkev nebo zázvor

Když si připravujeme mrkev k vaření, často odřízneme tvrdé konce a vyhodíme je. Šťastnější z nás, kteří mají zahradu, můžou použít zbytky na kompost. Kdo kompost nemá, hledá jiná řešení. A my jedno máme.

Zasaďte odkrojky, tedy spíš je jen položte na vatu, a zalévejte je. Pozor na přelití! Za několik týdnů z nich vyroste krásná mrkvová nať, kterou můžete použít do polévek, salátů, pomazánek a podobně.

I zázvor můžete zasadit do květináče s hlínou. Stačí opravdu malý kousek okolo 1 cm. Zalijte a vyčkávejte.

Zelené krásky také můžete recyklovat

Rozrostla se vám nekontrolovatelně bazalka? Odstřihněte pár listů s delším stonkem a vložte je do vody. Položte nádobu na sluníčko. Za pár dní začnou rašit kořínky, pak můžete bylinku zasadit do květináče. S tímto procesem vám zvládnou pomoct i vaše děti!

Stejně tak můžete recyklovat jarní cibulku. Trvá to pouze pět dnů. Použijte starší cibulku nebo odřezky a zasaďte do hlíny nebo opět na vatu. Za pár dní vyroste zelená nať, kterou můžete sklízet pořád dokola.

I salát vám vyroste z pouhého odkrojku. Nepoužitý vršek římského salátu vložte do nádoby a jemně zalijte vodou. Není potřeba nic dalšího, žádná hlína ani vata. Zhruba za tři týdny můžete sklízet nové listy.

Zdroj: https://carujeme.cz