Česká republika drží prim v mnoha oborech, aniž by se o tom příliš vědělo. Výroba vypínačů patří mezi ně. Značka ABB z Jablonce nad Nisou má více než stoletou tradici, proto se nelze divit, že vypínačů a zásuvek řady Tango se prodalo hodně přes sto milionu kusů. Právě tento elektroinstalační materiál se stal etalonem kvality nejen u nás, ale po celé Evropě díky vysokému komfortu, bezpečnosti a úsporám elektrické energie. I výrobků z pozdější řady Levit se už prodalo přes 10 milionů kusů. Podle návrháře Jana Čapka byly navrženy s ohledem na cenu, aby si je mohl dovolit každý. Volně kombinovat se dá dvoubarevné provedení rámečků a krytů vypínačů i zásuvek, které zdálky vypadají, jako by ze zdi vystupovaly či se vznášely – levitovaly. Odtud dostaly jméno.


Porcelánová nostalgie moderně

Odlišnou cestou se k zákazníkům vydávají vypínače s rodným listem jen sedm let staré společnosti Katy Paty. Ta je dnes největším výrobcem porcelánových vypínačů na světě, vyváží je do 28 zemí. Staví hlavně na historických akcentech, tvarech, a především porcelánu. Také tyto vypínače, zásuvky a dokonce porcelánové osvětlení se dají barevně sestavit tak, aby dokonale ladily s každým interiérem. Online konfigurátor umožňuje výběr barev a pro lepší představu si lze nastavit i barevné pozadí, které odpovídá stěnám v interiéru.

V porcelánových tělech Katy Paty bijí nejčastěji mechanické strojky další tradiční výrobny, a sice zlínského družstva Obzor. To po desetiletí vyrábělo profesionální elektro doplňky včetně domovních zásuvek a vypínačů. Patří k nim nejen stoprocentní spolehlivost, ale též typické kliknutí při otočení – pomyslné lusknutí prsty. Mají velký robustní strojek s ocelovými čelistmi, které vycházejí z průmyslových vačkových spínačů. Třeba otočná klička vypínače řady Retro evokuje dobu první republiky, betonové rámečky zase jako by vyšly z funkcionalistické architektury Zlína. A pak jsou zde vypínače s páčkami, na něž se v průběhu let téměř zapomnělo a nyní tradici obnovuje kolekce Vectis.


Oblíbené retro návraty

Porcelán, bakelit, termoplasty jako polypropylen a polykarbonát, či dokonce umělý beton nebo dřevo jsou znovu na výběr. „Mezi rámečky však patří už i netradiční materiály včetně kompozitu z papíru a pryskyřice, který se jinak využívá na potažení nábytku, hudebních nástrojů a fasádní obklady,“ říká Vladimír Janypka, ředitel jednotky ABB Elektrotechnika.

Jako potvrzení Hegelovy filozofické teorie, že se vývoj odehrává ve spirále, se nyní vypínače vracejí k původnímu typu ovládání i kulatým tvarům a porcelánu. K materiálu, který je možná křehký, ale též abnormálně pevný, otěruvzdorný a odolný. Na rozdíl od plastu se nepoškodí ani během elektrického zkratu nebo při vystavení vysokému žáru. Odolává i UV záření a na jeho povrchu nezůstávají otisky prstů, prach, saze ani „nesmývatelný“ centrofix.

Chcete vědět:

- jaké současné funkce moderní vypínače obsahují?

- jaké jsou rozdíly mezi materiály, ze kterých se vyrábějí?

Celou řadu dalších informací a fotografií najdete v červnovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 18. května.