Klasické investování do nemovitostí je poměrně radikálním krokem, protože vyžaduje investici v řádech milionů korun. A to i když toužíte po „obyčejném“ 1 + kk. Dobrou zprávou však je, že do nemovitostí lze investovat i jinak – podílově!

Investujte do nemovitostí třeba deset tisíc

Pro investování do nemovitostí nemusíte mít na účtu šestimístnou částku. Staňte se dílčím investorem a investujte třeba jen pár desítek tisíc. Některé platformy dokonce umožňují investovat už od tisícovky.

Mluvíme tady o podílovém investování do nemovitostí. Přes nějakého prostředníka si vyberete nemovitost, na jejímž financování se chcete podílet, a složíte se na ni spolu s dalšími investory. Vlastníte tedy třeba jen pár cihel daného domu, avšak tento dům je dále pronajímán a vám z toho plyne zisk (zisk se samozřejmě dělí mezi všechny investory podle toho, jak velkou částku mají v nemovitosti zainvestovanou).

Výnosy z podílového investování do nemovitostí jsou zajímavé, kolikrát přes 10 %, což je mnohem více, než byste dostali na spořicím účtu nebo u termínovaného vkladu. Přitom jde o bezpečnou formu uložení peněz. Firma, která možnost investic zprostředkovává, nemovitosti pronajímá ověřeným nájemcům, jste zbaveni všech starostí.

Neřešíte problémy s nájemníky

Koupit byt na hypotéku, pronajímat ho a z nájmu splácet úvěr, zní dost lákavě. Ne vždy to ale funguje tak snadno. Pořídíte-li byt v ne zrovna perspektivní lokalitě, možná budete mít problém ho pronajmout. A když už nájemce najdete, jak si můžete být jistí, že budou poctivě splácet a nezničí vybavení bytu?

U podílového investování do nemovitostí tohle všechno odpadá. Kromě toho jste zbaveni starostí s hypotékou. Ostatně získat hypotéku dnes není tak jednoduché a banka vám rozhodně nepůjčí částku do výše 100% hodnoty bytu. Nějaké ty statisíce či milion budete stejně muset mít našetřené.

Neudělejte začátečnickou chybu

Nemáte-li s investicemi do nemovitostí žádné zkušenosti, budete se muset nejdříve hodně vzdělávat, naučit se poznat, který byt má pro investici potenciál. Stojí to spoustu času a energie.

Tip: Největší potenciál pro pronájem mají byty o velikosti 1 až 2 + kk v centrech velkých měst.

Naproti tomu investice do nemovitosti podílovou formou je bezpečná, bezstarostná. Pro začátečníky jde určitě o skvělou volbu, jak bezpečně a zajímavě zhodnotit své úspory. Platforem, které umožňují investice do nemovitostí, v ČR působí vícero. Vyberte si tu svou!