Pohled na koupi bytu jako investici je dvojí. Podívejme se na to z různých hledisek:

Pořizovací cena

„Sazby hypoték se drží na historickém minimu a v kombinaci s nízkými cenami nemovitostí připravily ideální pole pro výhodné investice. Již v průběhu letošního roku však očekáváme mírný růst cen bytů ve větších městech a jejich okolí,“ říká Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS).

Investice do nemovitosti je jednou z těch nejbezpečnějších a dokáže přinést i několikaprocentní výnos. „Pokud nyní koupíte byt za stávajících výhodných podmínek a pronajmete jej, pak při dobře nastavené hypotéce pokryjete měsíční splátku úvěru z utrženého nájemného. Nevzniká tak velké finanční zatížení, peníze bude třeba vynaložit pouze na základní vybavení, administrativní úkony spojené s nákupem nemovitosti a na následnou údržbu bytu a placení daně,“ přibližuje Vlastimil Žihla, majitel pobočky RSČS/Divize nemovitostí.

Výhodný nákup demonstruje Vlastimil Žihla na vzorovém příkladu panelového bytu 2+kk v osobním vlastnictví o velikosti 46 m² na sídlišti v Praze-Stodůlkách. „Při výběru nemovitosti na investici hraje významnou roli lokalita, ve které se nachází, stejně jako dopravní dostupnost. V poslední době také stoupá zájem o energetické úspory a byt s nízkými provozními náklady rychleji najde svého nájemníka. Ten většinou ocení i základní výbavu bytu, aby se mohl rovnou nastěhovat. Náš modelový byt se nachází v blízkosti stanice metra B a jeho kupní cena je 2.100.000 korun. Z vlastních zdrojů jsme schopni dodat 350.000 korun a výše hypotéky tak bude 1.750.000 korun. U České spořitelny bude při sazbě 1,99 % a splatnosti úvěru 30 let měsíční splátka činit cca 6.500 korun. Byt těchto parametrů v dané lokalitě je však možné pronajmout zhruba za 8.500 korun měsíčně.“

Majitel tak bude mít zajištěné splácení hypotéky a ještě k tomu získá přibližně 2.000 korun měsíčně. Ty po zdanění může uschovat například pro mimořádné splátky úvěru, nebo je použít k údržbě bytu.

Náklady, investice, starosti

Protipól výhodným cenám hypoték je ovšem cena dalších nákladů na provoz bytu. Kdo přemýšlí o pronájmu, musí počítat i s tím, že do bytu bude muset investovat. Nájemci je třeba byt předat ve stavu obyvatelném a také jej obyvatelný udržovat, a to za vlastní peníze. Nájemce do bytu neinvestuje, stejně jako do jeho údržby. Ve smlouvách o pronájmu by sice měly být klauzule, že opravy rozbitých věcí jdou za nájemcem, ale nelze to využívat na všechny případy. Ano, když rozbije nájemce okno, pak by jej měl zaplatit. Ale když začne kapat kohoutek a je třeba ho vyměnit, pak by tato oprava neměla být nájemci účtována. Jde o standardní opotřebování, které jde za pronajímatelem.

Stejně tak je třeba se orientovat v tom, jaké investice se budou v domě v následujících měsících a letech dělat. Fond oprav nemusí stačit a třeba výměna oken, stoupaček nebo zateplení znamená, že Společenství vlastníků je oprávněno po schválení na schůzi požadovat jednorázovou investici, která by dané opravy financovala.

Z dalších investic musíme vyjmenovat ještě povinnou daň z nemovitosti. Ta například u vzorového bytu je 111 Kč každý rok.

Neméně důležitá je i investice vašeho času a nervů. Uvědomte si, že minimálně jednou za rok byste měli přijet na shromáždění SVJ nebo bytového družstva. Také byste měli vyzvedávat svou poštu, která vám zákonitě, jako majiteli bytu, bude do schránky chodit. Musíte kontrolovat nemovitost apod. A hledat vhodného podnájemníka také není úplně jednoduché. Bohužel se může stát, že podnájemník nebude schopen splácet, bude mít problémy v občanském soužití v domě, bude ničit vás majetek apod. S novým občanským zákoníkem jste sice dostali do rukou několik nástrojů pro lepší řešení těchto situací, ale bohužel i nájemce jich několik dostal. A to výrazně víc. Nově například nemůžete nájemci přikázat, že nemůže mít ve vašem bytě domácí zvíře. Ovšem můžete a dokonce musíte žádat o neustálou aktualizaci počtu osob bydlících v této domácnosti, protože tyto počty se následně zahrnují do rozúčtování služeb SVJ nebo bytového družstva.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com