Zahradní pergola může být postavena snad na tisíc způsobů – ze dřeva nebo hliníku, samostatně stojící nebo navazující na dům, masivní i lehká konstrukce, mohou ji obrůstat popínavé rostliny, nebo také ne. Možností je opravdu hodně.

Stavba pergoly ovšem nemusí být tak jednoduchá, jak to na první pohled vypadá, proto je dobré si předem vše promyslet.

Pergola svépomocí, nebo od firmy na klíč?

V Česku je stále dost lidí, kteří se věnují kutilství a všechno si nejraději udělají sami. Nicméně faktem také je, že s novými generacemi už je tento trend na pozvolném ústupu. Mnoho lidí si raději pro stavbu pergoly sjedná nějakou spolehlivou odbornou firmu.

Přesto je stále dost těch, kteří chtějí ušetřit a pustí se do pergoly svépomocí. Obecně se dá říct, že stavba zahradní pergoly svépomocí je obvyklejší spíše u lidí, kteří se rozhodnou pro dřevěnou variantu a kteří si rozumí s nářadím. Dřevěná zahradní pergola totiž vyžaduje zručnost především při zhotovení tesařských spojů, které celou konstrukci drží pohromadě.

Dřevěná pergola potřebuje pravidelnou údržbu, hliníková vydrží déle

Nejpoužívanější materiál pro stavbu pergoly je stále dřevo. Nejhojněji využívané je borovicové, modřínové nebo smrkové. Dřevěná pergola je ekologicky šetrná, ale je nutné ji správně chránit proti hnilobě a plísním, dřevokazným škůdcům a proti ztrátě barvy dřeva vlivem slunečních paprsků.

Konstrukce je o něco levnější než v případě hliníkových modelů. Na druhou stranu je s nimi však spojena náročnější údržba. Dřevěné zahradní pergoly je třeba zhruba každých pět let natírat, protože dřevo je třeba chránit před nepřízní počasí i dalšími vnějšími vlivy. Zároveň může dřevěnou pergolu napadnout i hmyz, čímž se dostáváme k tomu, že nedosahují takové životnosti jako hliníkové pergoly.

Obliba hliníkových pergol v posledních letech stále roste. Hliníkové pergoly vynikají snadnou údržbou a dlouhou životností, i po letech budou vypadat stále skvěle. Na první pohled působí velmi moderně a v současné době už není problém vybrat si hliníkové profily v různém designu. Navíc nevyžadují žádnou údržbu, jsou pevné a odolné. V případě znečištění se dají jednoduše omýt vodou. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, která se ale v několika letech vrátí v úspoře nákladů a času věnovanému údržbě dřevěné pergoly.

Mezi hlavní výhody hliníkových pergol patří:

  • Odolnost materiálu (hliník je nerezavějící a takřka bezúdržbový).
  • Možnost vyhotovení v různých barvách (nástřik může být podle vzorníku barev RAL).
  • Rychlé a jednoduché čištění.
  • Variabilita v zastínění a zastřešení pergol (možnost použití screenové rolety, látky, naklápěcí lamely atd.).
  • Lehká konstrukce, a tudíž užší profily, které zaberou méně místa.

Oproti tomu nevýhodou je:

  • Vyšší cena.

Dřevěné zahradní pergoly mají tyto výhody:

  • Levnější varianta oproti hliníkovým pergolám.
  • Přírodní tradiční materiál.

Nevýhody dřevěného materiálu pro pergoly:

  • Dřevu hrozí plíseň, houba nebo třeba i hlodavec.
  • Dřevo neustále pracuje, kroutí se, loupe se atd.
  • Nutnost pravidelné údržby materiálu, s čímž souvisí náklady na nákup barev a laků a práci.

Jaká je cena za stavbu zahradní pergoly?

Pokud si dřevěnou pergolu postavíte sami, zaplatíte hlavně cenu materiálu a kovových prvků. Při rozměrech 3×5 m a konstrukci z profilů minimálních rozměrů bez doplňujících prvků, jako je stěna pro popínavé rostliny apod., se můžete pohybovat například v částce kolem 10 tisíc Kč. Samozřejmě bez případných zemních prací.

Za pergolu postavenou z masivních trámů si připlatíte, stejně tak vás vyjdou dráž i kotevní prvky. V případě pergoly nad 25 metrů čtverečních budete potřebovat i projekt, který vám zpracuje projektant.

Cenová nabídka mezi hliníkovými pergolami je různorodá. Dejte si pozor na nejlevnější hliníkové pergoly. Konstrukce nemusí být dostatečně pevná a povrchová úprava kvalitní. Pěkně se můžete zapotit při montáži, protože u těch nejlevnějších pergol koupených jako díly k sestavení nemusí všechno pasovat tak, jak má.

Bioklimatické pergoly poskytnou největší komfort

Trendem poslední doby jsou tzv. bioklimatické pergoly. Ty mají místo pevného nebo látkového zastřešení naklápěcí lamely, které lze otáčet až po úhel 140°. Jednoduše tak můžete regulovat světlo i teplotu pod pergolou a přirozeně větrat. Zavřené lamely do sebe navíc dokonale zaklapnou, takže vás bezpečně ochrání nejen před větrem, ale také před sněhem a deštěm.

Bioklimatické pergoly mají promyšlenou konstrukci z hliníkových vodicích lišt a podpěrných obvodových profilů, které jsou spojeny se stojkami, kterými je zajištěn odvod vody ze žlabu.

Jistě se vám někdy stalo, že vaše posezení venku narušil nepříjemný studený vítr, který navíc dokáže pocitově snížit teplotu až o několik stupňů. Před ním vás ochrání boční venkovní rolety, které zachytí i ostré paprsky večerního slunce a dodají vám soukromí. Látkové screenové rolety můžete vybírat z velkého množství typů a barev textilií, takže je jednoduše sladíte s pergolou i ostatním vybavením.

Podle potřeb si můžete vybrat látky zatemňující, nebo naopak speciální perforované látky, které obsahují malé otvory, díky nimž vás roleta ochrání před pohledy sousedů, ale nebude bránit ve výhledu ven. Pokud si přejete, aby boční stínění pergoly odolalo i velmi silnému větru, zvolte screenovou roletu Unirol. Ta díky zipu, který má navařený po obou stranách látky, odolá větru až o rychlosti 90 km/h.

Jednotlivé typy nabízejí různé vychytávky, například pergola MED TWIST od firmy Climax může mít lamely vyplněny polystyrénem k lepšímu tlumení hluku z deště, přičemž zvuková izolace pohlcuje až 70 % hluku. Pergola může mít v sobě zabudovaná bodová světla nebo třeba i reproduktory či topení.