Máme tady trochu rozdíl u povrchového čerpadla a domácí vodárny. Oboje je třeba zazimovat, ale potřebné úkony jsou trochu rozdílné. Takže jak to udělat správně, jsme se zeptali Milana Weisse, technického poradce společnosti Pumpa, která se montáží a prodejem čerpadel zabývá.

Povrchové čerpadlo

Nejjednodušší postup je u povrchových čerpadel, která nejčastěji slouží pro zálivku zahrad. Tato čerpadla mají vypouštěcí zátku nebo jiný prvek pro vypuštění vody. Od přístroje tedy odpojíte hadice a čerpadlo nakloníte, aby voda vytekla. Čerpadlo je pak nutné propláchnout pitnou vodou, abyste předešli vzniku usazenin. To je důležité obzvlášť tehdy, kdy je vámi využívaná voda příliš tvrdá, obsahuje vysoké množství železa či minerálů. Poté čerpadlo uskladníte v suché místnosti. U litinových čerpadel se doporučuje po propláchnutí nasadit opět zátku, čerpadlo naplnit pitnou vodou a takto ho uskladnit v suché místnosti, kde nemrzne.

Jak zazimovat domácí vodárnu

Domácí vodárny jsou obvykle v provozu celoročně, takže při instalaci bývají připraveny i na zimní provoz. Výjimkou jsou vodárny například v rekreačních objektech, jako jsou chaty a chalupy, kde je domácí vodárna používaná primárně přes léto. V případě, že by místnost s vodárnou mohla promrzat, musíte vodu z celého zařízení vypustit.

„Vodárnu vypnete vytažením ze zásuvky a odvodnění provedete tak, že nejdříve otevřete odvodňovací ventily na uzavíracím ventilu za vodárnou. Poté vypustíte vodu z výtlačného potrubí i tlakové nádoby a následně vyšroubujete odvodňovací zátky tělesa a čerpadlo odvodníte,“ vysvětluje Milan Weiss. Odvodňovací zátku zašroubujete těsně před dalším spuštěním. Doporučuje se zátky namazat lojem, potravinářským tukem nebo vazelínou.

Voda není jen vodárna

I když zazimování můžete zvládnout sami, nezapomínejte, že pozornost musíte věnovat i dalším prvkům systému, které nejsou uloženy v nezámrzné hloubce nebo jinak chráněny proti mrazu. Ať už se jedná o rozvod vody v domě, závlahový systém, sací potrubí nebo řídicí systémy, jako je tlaková jednotka nebo frekvenční měnič. O zazimování zavlažovacího systému jsme psali už například zde.

Zdroj a spolupráce: Pumpa.cz, Calpeda