První fígl asi znáte. Spočívá v tom, že každých pět minut otvíráte mrazák a zmrazovaný krém promícháváte, abyste zabránili vytváření ledových krystalek ve smetaně. Manuálně tak nahrazujete práci zmrzlinovače, který tuto činnost vykonává roboticky. Je to ovšem pracná a časově náročná metoda, existují lepší.

Například když do smetany zašleháte čtvrt konzervy Salka, krém tolik nezledovatí. Salko má hustší konzistenci a zmrzlina z něj bude krémovější - raději ji ale v mrazáku přesto jednou za hodinu promíchejte. Zmrzlina ze Salka se chuťově podobá ruské zmrzlině a chutná výborně s oplatkami, oříšky, vanilkou a čokoládou.

Ke krémovější struktuře zmrzliny přispívá také banán, který je samozřejmě mnohem zdravější než Salko. Pokud máte v mrazáku letní ovoce jako meruňky, rybíz či jahody a maliny, zamrazte k nim také několik banánů nakrájených na kolečka. Když dostanete chuť na zmrzlinu nebo přijde nečekaná návštěva, mražené sezonní ovoce a hrst koleček banánu rozmixujte šlehačem nebo v mixéru spolu s trochou smetany a moučkového cukru. Zmrzlina je připravena během několika minut a můžete ji hned podávat.

Snadno se vyrábějí také tvarohové krémy ve stylu nanuk Míša. Základem je 150 g jemného tvarohu, 150 g zakysané smetany a 100 ml smetany ke šlehání. Tvaroh dobře promícháme se zakysanou smetanou a zašleháme do vyšlehané šlehačky. Do směsi nakonec můžeme přimíchat pokrájené ovoce podle libosti a naplnit jí formičky na nanuky nebo třeba obyčejné kelímky od jogurtu.

Na domácí zmrzlině je kouzelné, že ji můžete připravit v mnoha obdobách podle své fantazie a aktuálních zásob v kuchyni. Navíc jde o lehký letní dezert, který osvěží i potěší, nevyžaduje mnoho času na přípravu a nezaděláte jím celou kuchyň.