Vánoční houba, jak se penízovce sametonohé přezdívá, patří mezi oblíbené cíle houbařů, kteří na ni vyrazí nejčastěji na Štědrý den. Jako jedna z mála hub přežije i pod nulou, a proto tuto neobvyklou pochoutku můžete sbírat od října, po celou zimu až do března. Překvapí vás různými způsoby využití i výbornou chutí.
Tento klobouk z módy jen tak nevyjde
Penízovku nenajdete hned, narazit na ni můžete v lese, zahradách i městských parcích. A jak zahlédnete oranžověžlutý lepkavý klobouk, jen tak ho z očí nespustíte, i když bývá široký jen několik málo centimetrů. Při hledání byste měli zvednout zrak trochu výš, ne se dívat na zem pokrytou sněhem. Na rozdíl od většiny ostatních hub roste na živém i odumřelém dřevě listnáčů. Jakmile pochopíte, která místa má nejraději, budete mít košík plný raz dva. Obvykle totiž najdete rovnou celý trs penízovek. Sbírá se ale pouze klobouk, nohu můžete nechat v lese.
Dávejte si pozor, abyste penízovku nezaměnili za prudce až smrtelně jedovatou čepičatku jehličnanovou. Vypadá podobně, ale kdyby se připletla do vašeho košíku a smaženice, otrava a poškození jater a ledvin by vás neminulo.
Podívejte se, jak penízovku bezpečně poznat a jak ji využít nejen v kuchyni:
Chutí i využitím vás překvapí
Penízovku si jednoduše zamilujete pro její nasládlou chuť a účinky. Nutno dodat, že je oblíbená hlavně v čínské medicíně. Pro posílení imunitního systému si dejte alespoň třikrát týdně její čerstvé plodnice a při gynekologických zánětech z ní udělejte odvar pro výplach nebo ji rozmíchejte v jogurtu či polévce. Zároveň vám pomůže proti nespavosti a stresu.
Protože je ze všech hub nejchutnější, zpestříte jí chuť v množství receptů, a to nejen jako kořením. Dobře ji povařte a přidejte třeba ke kuřeti, do rizota, polévek nebo omáček. Pokud jste zvyklí si z hub dělat chutné řízky, nebojte se osmahnout i klobouk penízovky.
Zdroje: https://myko.cz, https://bylinkyprovsechny.cz, https://houbickyvkuchyni.cz, https://houby-rostou.cz