Na malování používáme speciální barvy na porcelán a keramiku, které koupíme ve výtvarných potřebách. Vyzdobit můžeme třeba i starší nepoužívané hrnky, a následně je využít jako obaly na malé květináčky, ale i talíře a jiné kousky nádobí, záleží jen na naší fantazii.

DALŠÍ TIPY NAJDETE ZDE:

Technika je vcelku jednoduchá, vyžaduje pouze trpělivost a pečlivost. Malovat můžeme i s dětmi. Hrnek či jiný vybraný předmět zbavíme prachu a odmastíme - nejlépe alkoholem tak, aby nezůstaly ani otisky prstů. Barvy dobře promícháme, neprotřepáváme, aby se v nich neutvořily bublinky. Nanášíme je přímo z lahvičky, pokud jsou příliš husté, je možné je opatrně naředit vodou.





Motiv můžeme namalovat od ruky, pokud však nejsme tak zruční, vypomůžeme si šablonou. Na potravinovou fólii překreslíme obyčejným fixem (nebo pečicí papír měkkou tužkou) vybraný motiv, a pak lícovou stranou přitiskneme na porcelán, motiv se na něj obtiskne (na pečicím papíru můžeme pro výraznější otištění přejet motiv po rubu propisovací tužkou). Otištěný obrázek na hrnku obtáhneme konturou a necháme zaschnout. Pak smažeme zbytky fixu a vybarvíme barvami na porcelán.

Malbu je možné opravovat do doby, než jsou barvy zapečeny v troubě. Po zaschnutí necháme kresbu odpočinout 6 až 8 hodin, pak nádobí zapečeme v troubě 30 minut při 170 °C (případně postupujeme podle návodu na barvách). S horkým nádobím zacházíme opatrně, je křehké. Dokud nevychladne, mohou se barvy stírat.



Zapečení je nutné pro zachování jejich trvanlivosti, pak je možné umývat takto ozdobené nádobí podle typu barev i v myčce. Nedoporučuje se nanášet tyto barvy na místa, která přicházejí do styku s jídlem nebo s našimi ústy.



Foto: autorka, mojedilo.ireceptar.cz, www.hobby.webzdarma.cz, safiraart.blogspot.cz, www.ovcirna.cz