Pokud budete domácí mýdlo vyrábět ještě dnes, zaběhněte do obchodu s kreativními potřebami, kupte si mýdlovou hmotu a barvy určené ideálně právě pro ni (jsou zdravotně nezávadné) a pusťte se do tvoření.

Mýdlová hmota není jen jedna

Mýdlové hmoty se prodávají v obchodech s kreativními potřebami, liší se na tuhé a krémovité. Náš návod pracuje s tuhou hmotou, ale ani ta není jen jedna. Prodává se průhledná, bílá nebo pro vytváření efektu mramorování. Vyplatí se kupovat hmotu o větší gramáži, kterou nožem nakrájíte.

Barva, vůně, dekorace

Mýdlo může zůstat přirozeně průhledné nebo bílé, ale hezčí bude kombinace s barvou. Pro ovonění si vystačíte s esenciálními olejíčky, určitě doma nějaký máte. Někdy se doporučuje přidávat do mýdla ještě něco navíc, například sušené byliny, lístky růží, natlučené skořápky ořechů, zrnka kávy a podobně, ale počítejte s tím, že kdybyste takové mýdlo používali opravdu často, všechno přírodní bude průběžně mířit do odpadu. Bez sítka umístěném v odtoku se pak neobejdete.

Tip odbornice: Chcete dvoubarevná mýdla? Pak podle Marcely Dicker ze společnosti Manumi ještě užijete isopropylalkohol ve spreji, aby se barvy při lití úplně nepromíchaly.

A formy?

Pro začátek si vystačíte se silikonovými formičkami, které máte doma na pečení. My jsme zvolili tvar srdíčka. Když se vám tvoření zalíbí nebo budete mýdla vyrábět ve větším množství či společně s dětmi, kupte si formy podle libosti. Může to být anděl, dinosuarus, jednorožec, auto, list...

Jak na to

  • Připravte si silikonové formičky, barvy, esenciální olej, případně další propriety.
  • Průhlednou mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kostky, veliké asi jako kostka cukru, a vložte do varné nádoby. Když půjde o nádobu z průhledného varného skla, bude to nejlepší. Tu dejte do mikrovlnky a zahřívejte asi půl minuty (záleží na množství hmoty) nebo o něco déle do té doby, dokud se tuhá konzistence nezmění na tekutou. Druhá možnost? Hmotu rozpouštějte ve vodní lázni.
  • Nádobu vyndejte z mikrovlnky a přidejte trochu barvy, rozmíchejte, hned nakapejte esenci, znovu promíchejte.
  • Nalijte do připravených silikonových formiček, ale jen trochu na dno, nyní tvoříte budoucí povrch mýdla. Chcete-li, povrch ještě postříkejte isopropylalkoholem, tím se zbavíte i případných bublinek.
  • Nyní nakrájejte bílou mýdlovou hmotu a postupujte stejně jako u průhledné. Nechte ji rozpustit, pak obarvěte, ovoňte a nalijte na průhledný základ ve formičkách.
  • Až celé mýdlo dobře ztuhne, což snadno poznáte na dotek (může jít o půl hodiny, u větších tvarů i déle), jednoduše ho vyklopte z formiček, případné nedostatky na povrchu odkrojte malým nožem a máte hotovo.

Nepřehlédněte! S mýdlovou hmotou neotálejte, do formiček ji nalévejte co nejdříve po rozpuštění. Jinak záhy ztuhne. Nic se ale neděje, jen ji budete muset nechat znovu rozpouštět.

Zdroj: Manumi