Stomilionový propad tržeb z loňských více než 800 milionů korun letos očekává společnost Rodinné domky (RD) Rýmařov, jež se zabývá výrobou montovaných domků na bázi dřeva. Důvodem jsou potíže firmy s rentabilitou zakázek na německém trhu, kam směřuje většina jejího exportu, řekl generální ředitel společnosti Jiří Pohloudek. Vedení firmy v současnosti dokončuje strukturální změny a na začátku června rozdalo výpovědi 50 pracovníkům, po jejichž odchodu zůstane v podniku 425 zaměstnanců.

Loni RD Rýmařov postavila 317 objektů, z toho 61 procent na export, především do Německa a malé části do Řecka. Podle ředitele firma některé méně rentabilní zakázky v Německu zrušila.

"V důsledku toho očekáváme snížení tržeb, ale předpokládáme, že část výpadku nahradíme vyšším odbytem na domácím trhu," dodal. Na tuzemském trhu má firma jednoprocentní podíl, ale její prodej má podle Pohloudka vzestupný trend. Mezi roky 2000 a 2002 zaznamenala stoprocentní nárůst prodeje a v tomto roce je prodej ve srovnání s loňským a předloňským rokem o třetinu vyšší.

V rámci strukturálních změn bude firma některé činnosti nakupovat od dodavatelů, dodal Pohloudek. Snížením početního stavu zaměstnanců chce předcházet nákladům spojeným s vyšší nemocností. "Spočítali jsme si, že toto opatření by nám mělo zlepšit rentabilitu o dvě až tři procenta," dodal. Pokles tržeb by měl doprovázet nárůst zisku na pět procent z dosavadních tří až čtyř procent z obratu.

Pohloudek, který je zároveň šéfem Asociace dodavatelů montovaných domků, nepředpokládá odklon firmy od výstavby rodinných domků, jejichž export loni tvořil čtvrtinu exportu celého českého stavebnictví. "Nepředpokládám, že bychom od výrobního programu ustupovali, naopak jej chceme posílit," ujistil. Loni se firmě podařilo postavit sedm domků v Řecku a letos jsou podle ředitele vyhlídky ještě lepší. Firma se také snaží o průnik do Rakouska a založila společný podnik na Ukrajině.

S.r.o. Rodinné domky Rýmařov byla založena před 12 lety a vlastní ji osm akcionářů z bývalého a současného managementu.

Šéf bruntálského trhu práce Tomáš Němec nevidí propouštění největšího zaměstnavatele v devítitisícovém Rýmařově příliš tragicky. "Někdy se zdá 50 lidí moc, ale možná je všechny vstřebá trh, po stavebnících je totiž velká poptávka," řekl. Rýmařovská pobočka pracovního úřadu sleduje nezaměstnanost celkem 12 obcí a ke konci května registrovala míru 16,34 procenta. V celé ČR je míra nezaměstnanosti asi desetiprocentní. -čtk-