Nejdoporučovanějšími nápoji v horkých dnech jsou čistá voda nebo vlažný bylinkový čaj, ale není na škodu proložit je něčím rafinovanějším. Nejen konzumace, ale i výroba těchto nápojů jsou rozhodně zábavnější. Výrobník ledu najde v domácnosti uplatnění nejen při míchání nápojů a přístroj na přípravu sody si oblíbí i děti. Podle čeho se rozhodovat při jejich výběru?

Technologie chlazení

U výrobníků ledu se využívají dvě technologie chlazení. Každá z nich má své plusy a minusy. U domácích přístrojů je nejčastější princip chlazení okolním vzduchem. To znamená, že spotřebič je nutné umístit tak, aby kolem něj mohl volně proudit vzduch, a musíte počítat s hlučnějším provozem a řádnou péčí o větrák a kondenzátor. Bez údržby totiž nemusí fungovat na plný výkon a výroba ledu může trvat déle. V porovnání se zařízením chlazeným vodou zvládne vyrobit menší množství ledu. Druhý typ výrobníků je nenáročný na údržbu a jejich provoz je tišší. Nevyžadují příliš prostoru, mohou být napojené na vodu a odpad a zabudované do kuchyňské linky.

Doplňování vody

Podle způsobu doplňování vody budete vybírat ze dvou typů výrobníků ledu. Levnější přístroje vyžadují ruční doplňování, dražší mají automatické. Koupit však můžete také přístroj kombinující obě varianty. Ruční doplňování vody není složité a výrobník sám upozorní, když je zásobník prázdný. Přístroje s automatickým doplňováním je možné připojit pomocí hadice na zdroj vody a už se nemusíte o nic starat.

Kromě doplňování je potřeba řešit i odtok odpadní vody. Některé spotřebiče lze připojit pomocí hadice k odpadu a voda bude odtékat automaticky. Přístroje, které tuto možnost nemají, jsou vybaveny zátkou a voda se musí vypouštět ručně.

Chcete se dozvědět víc?

- jaké funkce tyto spotřebiče nabízejí

- kolik vyprodukují ledu

- jak vzniká perlivá voda

- kolik peněz uspoříte

- co umějí sodobary pro náročné

To vše a další informace najdete v červencovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 20. června.