Sytě žluté koření kurkuma pochází z jižní Asie, především z Indie, proto se kurkumě někdy přezdívá indický šafrán. Má výraznou chuť připomínající hořčici a prodlužuje trvanlivost potravin. V ní obsažený flavonoid kurkumin jí dává nejen charakteristickou barvu, ale právě díky němu je kurkuma silným antioxidantem, má příznivý vliv na játra, posiluje imunitu a působí protizánětlivě. Z kurkumy lze velmi jednoduše připravit kurkumové neboli zlaté mléko, které kromě výše uvedeného přináší úlevu při bolestech kloubů i střevních problémech.

Snadná příprava, silný účinek

Na jednu porci kurkumového mléka budete potřebovat: 2 dcl rostlinného mléka, například kokosového, pokud možno nepřislazovaného, 1 čajovou lžičku najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 čajovou lžičku mleté kurkumy, 2–3 mletá zrnka pepře.

Kokosové mléko nalijte do kastrolku, přidejte ostatní přísady, směs uveďte do varu a na mírném stupni vařte zhruba 5–10 minut. Pokud byste měli pocit, že je konzistence příliš hustá, můžete přidat trošku vody. Po svaření tekutinu přeceďte a nechte trochu vychladnout, aby se dala konzumovat. Zlaté mléko se pije teplé, nejlépe hodinu až dvě před spaním. Pokud je na vás chuť příliš silná, můžete přisladit medem.

Tento nápoj má díky obsažené kurkumě a zázvoru silné protizánětlivé účinky, kurkuma má výborný vliv na klouby a mozek, protizánětlivý zázvor příznivě ovlivňuje klouby a kosterní svalstvo. Pepř díky obsahu alkaloidu piperinu zlepšuje absorpci a protizánětlivé účinky ostatních dvou ingrediencí a příznivě ovlivňuje trávení. Protizánětlivé účinky má již samotné kokosové mléko, které také obsahuje množství vitaminů a minerálů.

Lehčí verze kurkumového mléka

Pokud je na vás zázvor příliš ostrý, můžete vyzkoušet lehčí variantu. Základem jsou opět 2 dcl rostlinného mléka, nemusí být jen kokosové, ale třeba i mandlové, 1 lžička mleté kurkumy, dále půl lžičky skořice, špetka kajenského pepře, 1 lžička medu a půl lžičky másla.

Postup je podobný, mléko nalijte do kastrolku, přidejte ostatní ingredience kromě medu a mírně povařte asi 3 minuty. Nechte opět trochu vychladnout, aby se nápoj dal pít, ale pijte co nejteplejší. Před konzumací přidejte med. Tato varianta skvěle funguje na zklidnění a prohřátí organismu, je proto také vhodné pít ji před spaním.

Zdroje: fresh.iprima.cz, vylečtese.cz