Základem bohaté úrody je pravidelná, stálá péče o rostlinky jahod během celé sezony. Prvním krokem je už sama výsadba rostlin. Můžete zvolit jarní období, tedy duben až květen, nebo vysazovat nové rostliny na podzim, přesněji v srpnu a září. Jarní termín je v mnoha ohledech vhodnější, protože rostliny mají díky jarním dešťům nebo pravidelné zálivce a také díky teplému období lepší šanci zakořenit, zesílit, a dokonce vám již tuto první sezonu mohou nést plody. Kromě toho vyženou nové výhonky a vy je na podzim můžete rozsadit.

Dbejte na kvalitní zeminu

Správně vybraná půda je pro jahodníky velmi důležitá a nevyplatí se ji podceňovat. Jahody budou z této zeminy čerpat několik let (maximální doba ploditelnosti se považuje pět let), proto pro výsadbu zvolte prokypřenou polopropustnou zeminu, do které přimícháte kompost a pomalu rozpustné hnojivo, jež uvolňuje živiny postupně.

V zahradnictvích nebo hobby marketech můžete zakoupit i speciální substrát určený přímo na jahody. Ten se doporučuje zejména tehdy, pěstujete-li jahody v kontejnerech nebo květináčích např. na balkoně nebo terase. Nicméně můžete jej přimíchat do zeminy i na záhonech.

Během kvetení a plození, hlavně v dalších letech, je třeba rostlinám dodávat pravidelně hnojivo, neboť vznikem plodů se rostlina velmi vyčerpává. Rovněž nezapomínejte na pravidelnou zálivku, která je zejména v době kvetení a zrání plodů velmi důležitá.

Skvělí pomocníci pro zdravou úrodu

Pokud pěstujete jahody na záhonech, můžete použít černou netkanou textilii, kterou rozprostřete na záhon a do níž vystřihnete dírky přímo na míru jahodníkům. Díky textilii se vyhnete pletí zbytečného plevele a také vám pod ní v půdě déle vydrží zálivková voda, která se z půdy normálně odpařuje mnohem rychleji. Kromě toho netkaná textilie pomáhá udržovat čisté plody, které méně hnijí nebo plesniví, než když leží přímo na půdě.

Vedle textilie lze také jahody podložit slámou, která rovněž funguje jako izolátor vlhka, takže plody na ní leží v suchu a méně se kazí. Pokud pěstujete jahody jen v několika sazenicích, můžete také koupit speciální kovové podpůrné kroužky, které drží listy, ale zejména stonky s květy a plody nad zemí, čímž je chrání nejen od vlhka zespodu, ale také například před slimáky a dalšími škůdci.

Jednouplodící, nebo stáleplodící?

Správná odrůda je také velmi důležitou volbou. Můžete volit mezi odrůdami, které plodí pouze jednou za sezonu, nebo těmi, jež plodí několikrát během sezony, a proto se nazývají stáleplodící. Rovněž si můžete vybrat rané odrůdy, jako jsou například Elvíra, Kama, Honeoye, Rumba nebo Elsanta, nebo naopak pozdní odrůdy, z jejichž plodů se můžete těšit na začátku podzimu. K těm patří Tenira, Bounty, Dita, Symphony nebo Florence.

Velmi oblíbené jsou polorané odrůdy, jež plodí zejména během července. Nejoblíbenější z nich je Karmen, kupovat můžete však také Koronu, Induku, Dukát nebo Dagmar. Ke stáleplodícím odrůdám pak řadíme Selvu nebo Aromas.

Mnoho zahrádkářů upřednostňuje jednouplodící jahodníky proto, že rostliny se nevyčerpají tolik jako stálým plozením, a vydrží tedy delší dobu. Dalším důvodem je chuť, neboť řada pěstitelů tvrdí, že stáleplodící odrůdy nedosahují zdaleka takové sladkosti a šťavnatosti jako jednouplodící odrůdy. Nicméně existují i názory, že v současnosti pěstované stáleplodící odrůdy jsou stejně sladké a kvalitní jako jejich jednouplodící protějšky. Proto doporučujeme zakoupit od více odrůd po jedné či dvou rostlinkách, vyzkoušet je a pak si namnožit ty, které vám nejvíce vyhovují.