Vysazovat předpěstované sazenice rajčat na venkovní záhon začněte, až pominou poslední jarní mrazíky. Většinou to bývá v druhé polovině května. V okamžiku výsadby by měla teplota půdy dosahovat minimálně 10 stupňů Celsia.

Rajčatům se bude nejlépe dařit na slunných místech a v půdě dostatečně zásobené živinami a organickými látkami. Ideální jsou záhřevné, humózní, hlinitopísčité až písčitohlinité půdy s hodnotou pH v rozmezí 5,5 až 7, což bývá většina běžných půd. Dařit se jim naopak nebude v kyselé, zamokřené, těžké, nebo naopak extrémně lehké půdě.

Jak poznat kvalitní sazenice rajčat

Vybírejte rostliny, které mají silný a pružný stonek, jsou hustě olistěné, listy mají zdravou tmavě zelenou barvu a jsou beze skvrn. Při nákupu sazenic si prohlédněte také listy z rubu, zda nejsou napadeny mšicemi nebo jinými škůdci. Sazenička rajčete může mít první květy.

Zdroj: Youtube

Jak na výsadbu sazenic

Před samotným vysazením do záhonu nejdříve namočte kořenový bal sazenice do vody. Poté je vysazujte mírně šikmo a hlouběji, než byly rostliny v květináči, protože pak mají bohatší kořenový systém.

Rýčem nebo lopatkou připravíte jamku tak, aby byl kořenový bal maximálně 10 cm hluboko. U tyčkových rajčat nezapomeňte upevnit v zemi blízko rostliny stabilní oporu. Vhodné jsou zejména spirálové opory pro rajčata, do kterých se budou rostliny snadno uchycovat, neboť je k nim nemusíme vyvazovat. V případě tyčkových rajčat se obvykle vysazují dvě až tři sazenice na jeden metr čtvereční. Keříkových rajčat můžete na stejné ploše vysadit čtyři až pět.

Pokud není půda ještě dostatečně prohřátá, vyplatí se dno vyhloubené hlubší jamky vystlat čerstvě posečenou trávou, která produkuje teplo a na kterou nezapomeneme dát vrstvu kompostu. Pak výsadbovou jamku vydatně zalijte a po vsáknutí vody můžete vysazovat. Nezapomeňte rostlinu dobře přitlačit hlínou.

Zdroj: lidovky.cz, izahradkar.cz