Předpěstování sazenic v případě dýní nemá moc smysl; vzešlé rostlinky jsou choulostivé na přesazení a v záhoně zpočátku rostou dost pomalu, takže pěstování nijak neurychlíme. Nejlepší je proto dýně vysít rovnou do půdy, přičemž velikost sponu volíme podle velikosti odrůdy. Například dýně Hokkaido bude potřebovat plochu 2x1 m, dýně muškátové a špagetové by měly mít rozestup asi 1 a půl metru, zatímco drobným okrasným dýním zasetým k opoře postačí 30-40 cm a můžeme je pěstovat klidně i v nádobě na balkoně.

Protože jsou dýně velice náročné na živiny, příprava půdy je mimořádně důležitá. Do zeminy bychom měli zapravit hodně kompostu nebo semena na kompost přímo vysít. Hned při výsadbě je můžeme přihnojit chlévskou mrvou. Semínka vyséváme ideálně po dvou do jamek hlubokých 3-5 cm.

Dýním se daří především na osluněných stanovištích v teplejších oblastech. Zpočátku je budeme muset více zalévat, později si vytvoří hluboký kořenový systém a budou schopny absorbovat spodní vodu z půdy, takže zálivka bude nutná jen v období sucha. Dýně zaléváme ke kořenům a nestříkáme vodu na listy, které jsou náchylné k zahnívání. Zejména mladé rostliny je třeba chránit před nájezdy slimáků.

Proč dýně neplodí?

Pokud se na dýni objeví květy, ale plody se z nich neurodí, problém bývá v opylení. Na jedné rostlině rostou jak květy samčí, tak samičí, přičemž ty samčí zpravidla rozkvétají jako první. Poznáte je podle toho, že rostou vzpřímeně a uprostřed mají žlutý prašník. Samičích bývá méně, objevují se později a jsou povislé. Někteří zahradníci udělají tu chybu, že samčí květy ostříhají v domnění, že jsou plané a nic z nich nebude. Potom ale přirozeně nemají nic ani z těch samičích.

Může se také stát, že na zahradě chybí opylovač. Včely se nedostaví ve správnou dobu na správné místo a pyl ze samčích květů na samičí nepřenesou. V tom případě se o to můžeme pokusit sami s pomocí štětečku, kterým lehce přejíždíme nejprve po prašníku a pak po blizně.

Pozor na semínka

Pokud vedle sebe pěstujete více druhů dýní nebo vaše dýně sousedí s okurkami, cuketami či patisony, rostliny se mohou sprášit vzájemně. Semena z plodů z letošní úrody si proto do další sadby neschovávejte, mohly by vám z nich vyrůst podivné hybridy, které nebudou mít s čistou odrůdou pranic společného. Semena vždy kupujte od důvěryhodných prodejců, abyste měli jistotu, že vám vyroste požadovaný druh.