Aktuální výše přídavku je v rozmezí 630 až 1380 korun, v průměru se jedná o 1120 korun na dítě. Konkrétní výše se liší podle věku dítěte. Nárok na tento příspěvek mají domácnosti, jejichž čistý příjem nepřesáhne 3,4násobek životního minima. A právě i to by se mělo od ledna valorizovat. Což znamená širší okruh rodin, které na příspěvek dosáhnou.

Počet vyplacených přídavků letos vzrostl – a to z téměř 260 tisíc na 348 tisíc. Narůstá také vyplacená částka. V lednu to bylo 288 milionů, v září 395 milionů. Díky zvyšujícímu se životnímu minimu je víc a víc domácností, které se poohlížejí po různých druzích podpory. A to i ty, které ji dříve nepotřebovaly.

Věděli jste, že od léta můžete o přídavek na dítě zažádat i online?

Ne všechny rodiny, které by mohly příspěvek pobírat, jej skutečně pobírají. Během žádostí o příspěvek 5000 Kč na dítě získalo ministerstvo data, z nichž vyplývá, že téměř 90 tisíc domácností nárok má, ale ještě ho neuplatnilo. Ministerstvo začalo tyto rodiny kontaktovat.

Ministr Jurečka varuje: „Data ukazují, že bezmála pětina oslovených do týdne požádá o přídavek na dítě. To je aktivní cesta pomoci, kterou chceme postupně pokračovat. Bohužel paralelně čelíme nárůstu falešných webů, které se na první pohled tváří jako portál ministerstva, ale chtějí vylákat z lidí údaje a peníze.“

Zdroj: finance.cz, penize.cz, Ministerstvo práce a sociálních věcí