Od výše životního minima se odvíjí spousta věcí – například přídavky na děti, ale i sociální dávky. A právě životní minimum by se mělo od prvního července opět zvýšit – to zaznělo v pořadu Otázky Václava Moravce, kde o tématu mluvil ministr práce a sociálních věcí. K poslednímu zvýšení došlo 1. dubna (o deset procent).

Jak vysoké bude životní minimum?

O kolik se životní minimum zvýší nyní, ještě nevíme. Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, říká: „Může to být okolo pěti procent. Přesný dopočet uděláme. Je počítáno, že v případě životního minima je možné s ním pracovat i v dalších kvartálech. Budeme sledovat vývoj, jaký bude. Připravujeme i zvýšení normativů, které se týkají příspěvku na bydlení. Tak, abychom reagovali na nárůsty cen, především plynu.“ Podpora potřebným rodinám může činit 85 miliard korun.

V současnosti je životní minimum ve výši 4 250 Kč. O další podporu by se měly zasloužit osoby se zdravotním postižením. Jurečka dodává: „Do třech týdnů bude připraven balíček, který bude cílit na podporu osob se zdravotním postižením. Budeme dělat další opatření, protože ta situace má svůj vývoj.“

K situaci se vyjádřila také Alena Schillerová s výtkou, proč se životní a existenční minimum nezvýšilo již v dubnu (o dvacet procent), ale jinak s návrhem souhlasila.

Zdroj: seznamzpravy.cz, finance.cz