Ve dnech 6. – 9. října se na Výstavišti Černá louka opět uskuteční ojedinělá akce v Moravskoslezském kraji s názvem Dům a byt 2005 s podtitulem Výstavy pro vaše lepší bydlení. Říjen již neodmyslitelně patří výstavám se zaměřením na bydlení a Výstaviště se tak stane v těchto dnech dějištěm setkání odborníků daného oboru, V.I.P. hostů, zájemců o stavbu nebo koupi nového bydlení či s veřejností se zájmem o rekonstrukci interiéru nebo koupě nového zařízení do bytu nebo domu.

V minulých letech probíhaly dvě samostatné výstavy Ostravská stavební výstava - For arch a akce Dům a byt. V letošním roce jsme připravili novou koncepci těchto oblíbených akcí. Důvod, který nás vede k uspořádání těchto akcí do jednoho celku, jsou ohlasy ze stran jak významných firem působících v těchto komoditách, tak odborných i laických návštěvníků. Pro zpřehlednění a zvýšení prestiže jsme tyto výstavy rozdělili do čtyř stěžejních oborů – Stavba, Nábytek, Dekorace bytu a Bydlení. Souborný název tohoto čtyřlístku nese již známý název Dům a byt – výstavy pro vaše lepší bydlení. Novinkou je i posunutí pořádaní akce na počátek měsíce října. Vycházíme tak vstříc nejen vystavujícím firmám, ale i zákazníkům, kteří chtějí změnit svůj interiér ještě do Vánoc.

V Části STAVBA se prezentují firmy se stavební tématikou - stavební materiály a výrobky, obklady a dlažby, okna, dveře, podlahy, vrata, zabezpečovací technika, zateplení budov, apod. Přehlídka špičkového nábytku, sedacích souprav, kuchyní a postelí má své místo v sekci Nábytku. Ve stejném prostoru pavilonu A návštěvníci naleznou i osvětlení, závěsy a záclony, umělecké fotografie a drobné dekorační předměty, které jsou náplní sekce Bytové doplňky. V poslední části výstavy Bydlení se prezentují realitní kanceláře, peněžní ústavy, developerské firmy. termín konání: po celou dobu konání výstavymísto konání: pavilon NA2, Výstaviště Černá louka

Atraktivnost výstav pro návštěvníky zvyšuje bohatý doprovodný program určený pro odbornou i širokou veřejnost. Výstava Dům a byt bude opětovně hostit prestižní soutěžní přehlídku Grand Prix Obce architektů – ukázka architektonických prací, dokončených v uplynulém roce v České republice a neméně důstojnou akci V. salón architektů – Ostrava, tradiční bienále nesoutěžní přehlídky regionální tvorby. Pro odborníky je 6. října v 18.00 hodin připravena autorská přednáška Ing. arch. Antonína Nováka, člena kolektivu ateliéru D.R.N.H., v.o.s. Brno, který obdržel titul Grand Prix OA 2005 za objekt Rekreační a sportovní areál Kraví hora v Brně.

I v letošním roce se uskuteční v prostorách pavilonu A oficiální vyhlášení 4. ročníku odborné soutěže Fasáda Moravskoslezského kraje 2005, která je pod patronací hejtmana Moravskoslezského kraje pana Evžena Tošenovského.

Pro podnikatele jsme připravili odborné poradenské místo Svazu českých a moravských výrobních družstev s nosným tématem - Náhradní plnění za zaměstnávání osob se zdravotním postižením a především stavebním firmám je určena konference Česko-polské obchodní komory - Uplatnění stavebních firem ve veřejných zakázkách v ČR a PL. Tradičním seminářem Racionalizace vytápění a úspory energie panelových a bytových.

Poslední novinkou, kterou připravujeme pro odborníky je seminář Developerské projekty Moravskoslezského kraje, který představí projekty roku 2005 a 2006 uvedené oblasti. Organizátorem akce je společnost Concept 2M, s.r.o. Ostrava.

Návštěvníci výstavy mají velký zájem o bezplatné poradenské služby v oblastech spojených s bydlením. Jsou toho důkazem především uplynulé ročníky této výstavy. Snažíme se jim proto nabídnout aktuální a co nejzajímavější témata.

Poradna Profesního cechu obkladačů- tradičně zde zájemcům poradí odborníci z Profesního cechu obkladačů na téma správná pokládka dlažby

„Koupelna snů“- v průběhu celé akce mají návštěvníci možnost dotázat se architekta na důležité informace v oblasti rekonstrukce koupelen a možnost získat Návrh bytového jádra ZDARMA.

„Šikovné ruce“- místo plné zajímavých a jednoduchých nápadů, jak si nápaditě dotvořit byt či dům.

Poradna Sdružení nájemníků ČR- máte-li problémy s bydlením, nabízí se Vám jedinečná příležitost poradit se výstavě s odborníky na bytovou problematiku nebo získat informace o novinkách v bytové politice.

NOVINKY

Rekonstrukce panelových a bytových domů- komplexní informace od A do Z v oblasti zajištění rekonstrukcí panelových a bytových domů. Jsme schopni vám zajistit veškeré služby s tím spojené od návrhu technického řešení, přes vypracování investičního záměru vč. energetického auditu, zpracování projektové dokumentace až po pomoc při zafinancování a kompletní dodávky realizace.

Bydlení v barvách– místo kde odborníci poradí vhodné použití barev v interiéru- program Ambiente – netradiční úpravy povrchů staveb prostřednictvím tmelů, lazur a tapet včetně ukázek provádění- možnosti vizualizace barevnosti interiéru a exteriéru stavby - program Caparol Spectrum

Poradna Cechu kamnářů- poskytování poradenské činnosti občanům a laické veřejnosti- spolupráce a technická pomoc projektantům, realizačním firmám- návrh řešení pro vytápění rodinných domů a chalup krbem či kamny- pomoc při náboru žáků do učebního oboru kamnář, který se vyučuje v Ostravě- informace o činnosti Cechu kamnářů ČR