Hádky o nastavenou teplotu patří k nejčastějším partnerským sporům, podle výzkumů předstihly i boj o televizní ovladač. Je to dáno tím, že každý člověk prožívá teplotu trochu jinak, přičemž ženám bývá při stejné teplotě obvykle větší zima než mužům. Dle odborníků záleží na množství svalové hmoty: aktivní muži se svaly bývají otužilejší, zatímco měkká ženská tkáň je vůči chladu více citlivá.

Kompromisní teplota pak bývá stejně provázena nošením svetru a papučí na straně jedné, a chozením po bytě v trenkách na straně druhé. V ložnici situaci vyřeší dvě různé pokrývky namísto jedné společné - pro zmrzlíka teplejší, pro otužilce lehčí.

Dosáhnout ideální teploty tedy není tak jednoduché, ačkoli se můžeme orientovat podle hodnot doporučovaných odborníky. V obývacím a dětském pokoji by nám mělo postačit něco mezi 20-22 °C, v ložnici a v chodbě můžeme o něco ubrat (17-19 °C), s nižší teplotou si vystačíme i v kuchyni, kde se vaří, a teplo tudíž přichází nejen od radiátoru, ale i od sporáku a trouby. Teplejší by měla být jen koupelna (okolo 24 °C).

Obecně by teplota v bytě neměla přesahovat hranici 24 °C. Vyšší teploty totiž mají negativní vliv na naše myšlení a výkon, člověk se cítí unavený a ospalý. Pokud pracujete z domova nebo máte děti, které se doma pravidelně potí nad domácími úkoly, rozhodně místnosti nepřetápějte.

Zanedbatelná není ani stránka finanční. Snížení teploty o jediný 1 °C ubírá na spotřebě energie o 6 %. Topení se proto vyplatí stahovat i při odchodu do práce nebo při odjezdu na víkend. Není ale vhodné topení vypínat úplně - na opětovném vytopení celých prostor se spotřebuje mnohem více energie, než když se teplota jen sníží a zase zvýší. Snižovat teplotu ve všech místnostech můžete i na noc, když jdete spát.