Kameny a kamínky lze nalézt v přírodě všude, ideální jsou různé oblázky nebo kamínky, které jsou alespoň z jedné části vyhlazené, kromě toho lze skvěle využít jejich originálního tvaru. Můžeme je pouze namalovat nebo z nich vytvořit další dekorace, využít je místo figurek a hracích kamenů, nasypat je do misky nebo je nalepit společně na obrázek. Zkrátka fantazii se meze nekladou.

Podle čeho kameny vybírat?

Při sběru kamenů se snažte představit si, co by tvar kamene mohl představovat, co na něj namalovat. Všímejte si také barvy kamene a celkového povrchu. Na hladké kameny mnohem lépe nanesete barvy než na kameny, které mají hrubý nebo velmi nepravidelný povrch.

Jaké barvy si vybrat?

Existují dvě různé techniky, jedna na kreslení a druhá na malování. V prvním případě budete potřebovat speciální fixy, které jsou určeny ke kreslení na keramické povrchy či kameny. Jde o velmi jednoduchou metodu, můžete ji využít s malými dětmi nebo pokud se vám nechce trávit nad dekorací mnoho času. Fixy jsou také vhodné, pokud chcete malovat jednodušší obrázky. Tyto speciální akrylové fixy koupíte v papírnictvích, některých hypermarketech i specializovaných obchodech s potřebami pro kreativní tvorbu.

Druhou metodou je využití speciálních akrylových barev, které se nanášejí štětečky. Barvy mají různý stupeň kryvosti od nejsilněji krycích až po průhledné: krycí, polokrycí, pololazurovací, lazurovací. U těchto barev je velmi důležité, abyste skleničky nebo kelímky s barvami okamžitě po použití zavírali, protože barvy rychle vysychají. Jedná se o náročnější metodu, proto zvažte, zda je vhodná pro menší děti.

Co budete potřebovat?

Samozřejmě kameny, které si dobře očistěte, případně odmastěte. Je to velmi důležité, aby nanesené barvy dobře držely a později se neodlupovaly. Dále potřebujete barvy, a to jednak krycí bílou, nebo tónovací disperzní barvy, které slouží jako podklad. Na něj se pak nanáší samotné akrylové barvy, jež mohou být jednak klasické, jednak s perleťovým leskem a také černá barva sloužící jako tuš. Na barvu se pak nanáší vrstva laku, který barvu zafixuje.

Jako další pomůcky samozřejmě potřebujete sadu kvalitních štětců. Jejich velikost si určíte podle toho, jaké obrazce chcete vytvářet, tedy od velkých, které pokryjí celou plochu kamene, až po malé štětečky na tvarování detailů. Pokud si chcete na kámen předkreslit motiv, můžete použít permanentní fix. Na čištění štětců potřebujete speciální drátěný kartáček, který vám pomůže, aby na štětcích nezasychala barva (což je opravdu velmi rychlé). Pokud máte na papíře předlohu, pak potřebujete uhlový papír, přes který obrázek přenesete na kámen.

Jak správně postupovat?

Nejprve naneste na kámen základní krycí nebo tónovací disperzní barvu. Na tomto podkladu budou ostatní barvy lépe vynikat, a to i v případě, že zvolíte celobarevné pozadí v jiné barvě (zelená, modrá, černá…).

Na podklad nejprve přeneste předlohu, pokud ji chcete využít. Mezi papír s předlohou a kámen vložte uhlový papír a předlohu překreslete. Samozřejmě předlohu používat nemusíte, u lehčích obrázků nebo pokud jste zruční kreslíři, to zvládnete i od ruky.

Na předlohu přeneste opět vrstvu disperzní transparentní barvy, která zafixuje předlohu, aby se nerozmazala. A pak již můžete používat akrylové barvy k domalování obrázku.

Výsledný obrázek zafixujte lakem. Jednak pomůže tomu, aby se barvy neotřely, jednak díky němu samotné barvy velmi vyniknou.

Kameny můžete využít jako součást další dekorace nebo je pouze položit na nábytek či misku. V takovém případě doporučujeme podlepit je plstěnými podložkami, aby kameny neklouzaly po hladkých plochách.