Netkané textilie, vyráběné v dnešní době především z polypropylenu, se uplatňují v celé řadě odvětví – od automobilového průmyslu přes zdravotnictví až po zahrádkářství. Zde se nejčastěji využívají pro mulčování, nicméně díky široké škále hmotnosti na metr čtvereční a několika různým barvám je zahrádkáři používají také jako ochranu proti chladu, nadměrnému slunečnímu záření i proti škůdcům.

Vzhledem ke způsobu výroby jsou netkané textilie velmi levné, odolné a zdravotně zcela nezávadné. Zároveň dobře propouští vodu i vzduch, a naopak jsou odolné proti větru.

Rozdílná gramáž pro rozdílné užití

V současné době nalezneme v nabídce obchodů především dvě základní gramáže:

  • 17–20 g/m² – vyrábí se hlavně v bílé barvě a slouží k ochraně rostlin před škůdci a rozmary počasí
  • 45–50 g/m² – vyrábí se v hnědé a černé barvě a slouží v první řadě k mulčování

Textilie s nižší hmotností je vhodná k zakrytí rostlin. Její nižší váha rostliny nezatěžuje a neomezuje v růstu. Naopak těžší textilie se užívají jako podkladový a mulčovací materiál, u něhož je důležité, aby byl odolnější a nepropouštěl UV záření.

Barva jako parametr

Tradičně se netkané textilie vyrábějí ve třech základních barvách – bílé, hnědé a černé.

Bílá barva propouští nejlépe sluneční záření, a proto je vhodná pro textilie, s nimiž se rostliny celé zakrývají. Tyto textilie ochrání sazenice před mrazem, chladem i silným deštěm a vytvoří mechanickou ochranu před škůdci. Zakrytím záhonů je zároveň prohřejete, čímž urychlíte celkové zrání.

Netkané textilie černé barvy naopak sluneční záření nepropouští, čímž se z nich stávají výteční pomocníci v boji proti plevelu, kterému nedostatkem slunečního svitu zabrání v růstu. Hnědé textilie mají stejné vlastnosti jako černé, navíc však působí velmi přirozeně a z dálky jsou snadno zaměnitelné s hlínou či mulčovací kůrou. Proto je často najdeme na okrasných záhoncích.

Pořiďte si rozměr přesně na svůj záhonek

Textilie je možno koupit v šířce jednoho až tří metrů. Pro malé plochy se prodávají v délce pěti až deseti metrů, na velké zahradě však využijete i celou roli, která je v délce až 250 metrů. Většina zahrádkářů však dává přednost 100metrové roli.

Netkané textilie jsou levnější záležitostí, nicméně i zde můžete nalézt opravdu výhodné nabídky. Dlouhodobě seženete netkané textilie nejlevněji v internetovém obchodě Danesi-shop.cz. Přečtěte si další užitečné informace o netkaných textiliích na webu Danesi-shop.cz.