Okurky milujeme v salátech, jen tak samotné a dokonce i v koktejlech. Ale na co všechno myslet, když si je chcete pěstovat sami doma? V tomto článku se podíváme na některé klíčové momenty v životě okurek a řekneme si, jak o ně nejlépe pečovat.

Kdy vyvazovat okurky?

Měli byste začít vyvazovat okurky, když dosáhnou výšky zhruba 15 až 20 cm. Proč vlastně vyvazovat? Poskytnete jim podporu, kterou potřebují pro růst vzhůru, a zároveň jim dáte více prostoru na plody. Ale pamatujte, že je vhodné s nimi zacházet opravdu opatrně, abyste neponičili jejich jemné stonky.

Kdy je čas na výsev okurek?

Výsev okurek musíte správně načasovat. Jen tak budete mít ty nejlepší výsledky. V našich končinách je ideální doba pro výsev okurek konec dubna až začátek května. V tuto dobu je půda dostatečně ohřátá a má ideální podmínky pro klíčení semen.

Kdy zaštipovat okurky?

Při správném zaštipování může být výsledek ohromující. Zaštipování pomáhá rostlinám soustředit energii na dozrávání plodů, podporuje nový růst a zvyšuje výnos. Okurky zaštipujeme, když rostlina dosáhne maximální výšky drátu nebo šňůry, na kterou je vedená. V tomto bodě odstraníme všechny boční výhonky, květy a úponky. Necháme jen dva boční výhonky, ty budou růst podél horizontálního drátu nebo šňůry​.

Jak často sbírat okurky?

Okurky jsou připraveny ke sklizni za 50 až 70 dní po výsevu. Sklízet je třeba, když jsou v té správné velikosti, což je obvykle osm až deset dní po otevření prvních samičích květů. Okurky byste měli sklidit předtím, než začnou žloutnout. Dejte pozor, na jedné rostlině plody dozrávají v různých časech. Je také důležité odstranit plody, které jsou zakrnělé a nerostou, mají hnijící konce, nebo jsou přezrálé. Jinak rostlina věnuje zbytečnou energii právě těmto plodům. Při sklizni zralých okurek použijte zahradnické nůžky.

Zdroj: savvygardening.com, getbusygardening.com