Interiéry dětských pokojů byly dříve spíše jakýmsi „odkladištěm“ nepotřebného nábytku. To už naštěstí neplatí a většina rodičů věnuje jejich zařízení velkou pozornost. Pokoj se tak stává oázou dětských snů. Pokud se také chystáte k přestavbě dětského pokoje, je ten pravý čas. Kvůli pandemii koronaviru je většina z nás doma, což sice na náladě nepřidá, ale dává vám to možnost uskutečnit změny v interiéru, na které jste dosud neměli čas.

Čemu se v dětském pokoji vyvarovat

• Výrazným tapetám s velkými vzory

• Divokým kombinacím barev

• Robustnímu uzavřenému nábytku. Lépe zde poslouží otevřené police a lehčí konstrukce

• Těžkým závěsům na okna, lehčeji budou působit rolety nebo žaluzie

Co tedy takhle předělat dětský pokoj, se kterým vám mohou pomoci i samy větší děti? Máme pro vás užitečné rady, se kterými to hravě zvládnete i bez pomoci architekta. A pokud není právě možné zajít do obchodu, vybírejte nábytek, barvy i doplňky přes internet a nechte si vše dovézt domů. Alespoň máte možnost vybírat společně s dětmi a spolu i vytvořit různé návrhy, jak by jejich pokoj mohl vypadat.

Tři hlavní zóny

Při zařizování dětského pokoje byste se měli řídit pravidlem tří zón. Pokoj by měl mít tří hlavní – na spaní, na hraní a na učení. Před přestavbou si řádně promyslete rozmístění nábytku, kdy i v malém prostoru lze toto pravidlo dodržet, a to i v malých prostorech, kde se počítá každý centimetr. Z důvodu bezpečnosti nedávejte nikdy postel nebo psací stůl pod okno, hrozilo by, že menší děti na nábytek vylezou a hrozí jim pád z okna. Pozor dejte i na ostré hrany nábytku. Vybírejte takový, který je začištěný ideálně dokulata. Volte kvalitní nábytek, aby se o něj děti nezranily.

Hra barev

Obecně platí pravidlo, že světlé barvy prostor opticky zvětšují, tmavé barvy ho spíše zmenší. Rozhodně tedy nešlápnete vedle, když zvolíte světlé odstíny oblíbené barvy vašeho potomka a ani bílá nemusí být v dětském pokoji nudná. Pokud byste chtěli sáhnout přece jen k pestřejším nebo tmavším tónům, pak je vhodné kombinovat barvy ze stejné škály. Různé odstíny jedné barvy určitě opakujte na stěnách i doplňcích, konečný efekt bude jedinečný.

Pokoj by měl být vzdušný

Pro dokonalé využití hlavně malého prostoru je nejlepší vyrobit nábytek na míru, tak nepřijde nazmar žádný prostor ve výklenku nebo rohu. Zavěšené skříňky vytvoří pocit lehkosti. Umístěte je klidně do výšky, budou se vám hodit na sezonní záležitosti, ložní prádlo nebo sportovní potřeby. I níže umístěné skříňky nemusí ležet přímo na zemi, nábytek bude vypadat, že se vznáší a prostor bude působit vzdušněji. Pokud nechcete nábytek věšet, postavte jej alespoň na nízké nožky.

Malé děti potřebují prostor

Jestliže máte doma předškoláka, nemusíte pořizovat velký psací stůl ani ortopedickou židli. Malé děti si potřebují hlavně hrát, takže by měly mít dostatek prostoru. Do pokojíčku tak pořiďte boxy na kolečkách k uložení hraček a menší stolek se židličkou, kde si mohou kreslit nebo třeba skládat obrázky. Vytvoříte tak dokonalou hrací zónu. Prodejci dětského nábytku mají ve své nabídce spoustu krásných a bezpečných kousků. Ty si můžete pohodlně vybrat i na internetu, kde najdete široký výběr od spousty výrobců.

Hrací koutek nezapomeňte doladit doplňky. Oblíbenými kousky pro malé děti jsou pohádkové postavičky třeba nalepené na stěně nebo nejrůznější textilní prolézací tunely. Malé slečny uvítají kuchyňku nebo velký domeček pro panenky, kluci zase například milují různé autodráhy a stavebnice. Větším dětem můžete kousek pokoje vyhradit třeba jako cvičební zónu s různými žebřinami, kruhy, lanovím, nebo naopak „válecí zónu“ s různými sedacími vaky apod. A nezapomeňte ani na správnou podlahu. Nezatěžujte pokoj koberci, lepší je mít plovoucí nebo laminátovou podlahu, která se snadno udržuje. Koberec zvolte spíše menší, kusový, na kterém si zejména menší děti rády hrají.

Nepodceňujte spací zónu

Ta by měla být místem odpočinku, působit by tak měla hlavně klidově. Při zařizování berte ohled hlavně na postel. Ta je většinou prostorově nejnáročnější částí vybavení pokojíčku. Je proto důležité co nejlépe promyslet využití tak vzácného místa. Zvýšená postel umožní ve spodní části umístit úložné prostory nebo rovnou zabudovat skříňky. Pokud lůžko zvedneme o kousek výš, může vzniknout pracovní koutek s psacím stolem a poličkami nebo místo pro hru. V takovém případě však věnujte velkou pozornost důkladnému osvětlení pracovního prostoru, kterému bude chybět přirozené světlo.

Učení bude hračka

Máte už doma malého studenta? Nebo dokonce dva? Při řešení dětského psacího stolu pro dvě děti v malém pokoji je výhodné spojit pracovní místo do jedné plochy. Ušetříte drahocenné centimetry, a navíc to bude dobře vypadat. Výborně k tomu poslouží na míru uříznutá deska z masivu nebo lamina doplněná o úložné kontejnery.