Jablečný štrúdl patří k nejoblíbenějším dezertům tradiční české kuchyně, přestože původně se k nám dostal z Rakouska. Právě odtud pochází první zaznamenaný recept z roku 1696, který byl objeven ve Vídeňské městské knihovně. Podle historiků v sobě oblíbený dezert nese odkaz sladkého dezertu baklava z tenoučkého těsta filo, které je typické pro kuchyni Středního východu a Balkánu. Pravdou ale je, že za dob Rakouska-Uherska získal tažený štrúdl slávu i svou charakteristickou podobu podlouhlého válečku, v němž se ukrývá šťavnatá náplň z jablek, rozinek, skořice a ořechů. Variant je ale mnohem více.
Jaké je tajemství pravého vídeňského štrúdlu? Podívejte se na video:
Chuťové variace
Kromě jablek lze náplň do závinu připravit i z dalších druhů ovoce – skvělé jsou hrušky, švestky, třešně nebo meruňky. Připravit ho lze s makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplní a výborný je také naslano. Liší se i použité těsto – tradiční tažené chutná výborně, ale je poměrně pracné, takže ho postupně vytlačilo listové těsto, které lze běžně koupit. Jeho nevýhodou je ale velmi vysoký obsah tuku a mírná pachuť, která ne každému vyhovuje. Mimo to se můžeme setkat i se štrúdlem z kynutého nebo křehkého těsta.
Těsto z jogurtu? Rozhodně vyzkoušejte
Současným hitem se stal závin z jogurtového těsta, k jehož přípravě jsou potřeba jen čtyři ingredience. Poměry se v různých receptech liší – zejména co se týká množství použitého másla. My jsme vyzkoušeli odlehčenější variantu, na niž jsme použili 300 g hladké mouky, 200 g bílého jogurtu, 75 g změklého másla a špetku soli. A výsledek se opravdu povedl. Těsto zpočátku hodně lepí, ale po chvíli hnětení krásně zpevní, je hladké a má dokonale pružnou konzistenci. Jde velmi snadno rozválet, netrhá se a po naplnění ho lze snadno přenést na plech. Po upečení je jemné, nedrobí se a výborně drží tvar. V kombinaci s hruškovo-jablečnou náplní chutnal závin naprosto skvěle – rozhodně doporučujeme vyzkoušet.
Štrúdl z jogurtového těsta
Čas přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g bílého jogurtu
- 75 g změklého másla
- špetka soli
- 3 hrušky
- 2 jablka
- 2 lžičky skořice
- vanilkový cukr
- 1 vejce
- strouhanka
Příprava:
1) Máslo vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem, aby změklo při pokojové teplotě. Určitě nepoužívejte rozpuštěné, těsto by se nepovedlo.
2) Do misky nasypte mouku se špetkou soli a promíchejte. Do středu vytvořte důlek, nalijte do něj jogurt a přidejte změklé máslo.
3) Rukama vypracujte hladké těsto. Zpočátku bude lepit, ale postupně zpevní – trvá to zhruba 10 minut.
4) Těsto uložte alespoň na 15 minut do ledničky, a zatímco bude odpočívat, připravte si ovocnou náplň.
5) Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Můžete je také nastrouhat nahrubo.
6) Ovoce promíchejte s mletou skořicí. Pokud jste použili kyselejší plody, přidejte vanilkový cukr. U sladších druhů obvykle není cukr potřeba – záleží na vaší chuti.
7) Troubu předehřejte na 180 ºC.
8) Těsto vyjměte z lednice, rozdělte na dva díly a na pomoučněném vále rozválejte do tvaru obdélníku.
9) Každý plát lehce posypte strouhankou, která během pečení nasaje šťávu z ovoce.
10) Těsto naplňte ovocnou směsí, zabalte a okraje přitiskněte k sobě. Vložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby.
11) Štrúdl pečte 30 minut, poté nechte zchladnout a podávejte.
Zdroj: www.ireceptar.cz, www.irozhlas.cz