Podívejme se na uplynulý rok v několika bodech, které byly důležité pro bydlení, stavění, design nebo financování bydlení...

Miláno popadesáté

V Miláně proběhl jubilejní 50. ročník slavného veletrhu Salone Internazionale del Mobile di Milano. Upoutal mimo jiné nábytkem jasných, zářivých barev. Neuvěřitelné odstíny se střídaly na textiliích i ušlechtilých plastech. Současně nastoupila větší zdobnost, důraz na detail, skromnému minimalismu jako by odzvonilo. Také se začalo více prosazovat v designu dřevo, a to v nečekaných souvislostech a na takových předmětech, jako je pouzdro na mobil nebo brýle.

Bydlení v lesklém mrakodrapu

V Brně se začala stavět nejvyšší budova v České republice, AZ Tower s 35 poschodími a výškou 109,5 metru bude hotový napřesrok. Kromě kanceláří nabídne i obytné plochy a bydlení to bude s úchvatným výhledem. Dům je kromě impozantní výšky ale zajímavý i architektonicky, zalomením a deformací jedné části fasády s lesklými obklady dvou odstínů.

Adieu králi světového skla

Klasik světového skla František Vízner zemřel v červenci. Posledních asi 35 let se věnoval volné tvorbě, vynikal hlavně v oblasti brusu tvarovaného skla. Jeho typickým objekty byly mísy a vázy. Současně navrhoval průmyslově vyráběné sklo. Dnes můžeme obdivovat jeho práci v denním životě v Praze - jeho práce jsou skleněné obklady stanic metra Karlovo náměstí a Jinonice, svítidla Nové scény. Loni byl František Vízner uveden do Síně slávy Cen Czech Grand Design. Jeho díla vlastní prestižní světová muzea jako Metropolitní muzeum v New Yorku, Victoria & Albert Museum (Londýn), Muzeum dekorativních umění v Paříži, mnichovská Pinakotéka moderního umění, Národní galerie a Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Muzeum skla v Corningu a Národní muzeum moderního umění v Tokiu.

Nová hypotéka České spořitelny

V oblasti financování bydlení se zlepšily podmínky pro ty, kdo hledali hypotéku na dřevostavby. Česká spořitelna přišla s novinkou - hypotékou na dřevostavbu. Protože tento typ domu je postaven velmi rychle, stavba předběhne pomalejší administrativu, tedy vyřizování hypotéky. Od srpna je možno využít hypotéku i na financování montovaných domů na bázi dřeva bez nutného zajištění jinou nemovitostí. Zaplnilo se tím slabé místo trhu, kdy se montované domy musely složitě předfinancovat předhypotečním úvěrem nebo zajištěním jinou nemovitostí.

Smrt architekta Karla Hubáčka

Koncem listopadu nás opustil ve věku 87 let po dlouhé nemoci architekt Karel Hubáček. Česká zem tak přišla o autora i spoluautora významných děl světového významu. Vysílač s hotelem stojící na vrcholu Ještědu, který patří mezi architektovo nejznámější dílo, byl oceněn v roce 1969 Perretovou cenou, udělovanou Mezinárodní unií architektů. Hodnota této stavby je o to vyšší, že byla postavena a realizována včetně interiérů v podstatě beze změn podle původního návrhu. Doufejme, že se tato unikátní stavba, která získala titul Stavba století, dočká brzké rekonstrukce, aby nám mohla stále připomínat Karla Hubáčka – architekta s charakterem a vizí.

Artzept 2011: Dóza na všechno a na nic

A těsně před koncem roku přišel jeden úspěch: vracíme se opět do Milána, kde proběhla soutěž Artzept 2011 pro mladé designéry, kteří se mohou představit v mezinárodní konkurenci. Letošní téma „Dóza na všechno a na nic“ (A box for everything and nothing) nejlépe zpracovali a v soutěži uspěli mladí čeští a slovenští designéři. Letošní osmý ročník vyhrála Leona Matějková z Prahy. Na druhém místě se umístila Luba Bakičová ze slovenské Dubnice nad Váhom, třetí cena šla opět do Prahy za exponát Marka Heina. V odborné porotě zasedl také Bořek Šípek.