V restauracích by se vám nikdy nemělo stát, že by zaměnili například sklenici na vodu a na víno, nebo skleničku na portské za skleničku na likéry. Minimum jsou čtyři druhy skleniček, se kterými si dnes některé restaurace vystačí. Ale pokud chcete být za opravdové znalce, měli byste si jich pořídit sedm druhů.

U piva se nespletete

Pivo, nejoblíbenější z alkoholických nápojů u nás, se nejčastěji čepuje do půllitrů. Mohou mít zakulacené nebo svislé stěny, patří k nim ouško na uchopení a hodí se především na ležáky. Řada z nich nese i logo pivovaru a také by se do nich podle toho mělo pivo nalévat. Kromě půllitrů se pivo nejčastěji nalévá do tzv. pivních sklenic, jejichž objem je stejný jako u půllitru, ale mají jiný tvar. Jsou užší, směrem nahoru se rozšiřují a často bývají vyšší než půllitr. Sklenice jsou vhodnější pro podávání pšeničných nebo svrchně kvašených piv. Dále u nás můžete pít pivo z pivních pohárů, které se vyrábějí jednak ve velikosti pro objem 0,5, ale také 0,3 litru a hodí se zejména pro velmi silné pivní speciály.

Není víno jako víno

Sklenky na bílé víno bývají užší a mají i užší vršek než sklenice na červené víno. Je to dáno tím, že bílé víno má jemnější aroma a v menší sklence se vůně může více koncentrovat. Červené víno s bohatým aroma a vůní se naplno rozvine ve větší zakulacené sklenici s otevřeným vrškem, navíc když v ní vínem zakroužíte, nápoj se krásně provzdušní. Sklenice na červené víno mají také kratší nožičku a drží se při jejím vrchním konci. Naopak sklenice na bílé víno mají nožičku delší a drží se dole, protože bílé víno se pije vychlazené, tak aby se zbytečně neohřívalo o teplo ruky.

Speciální kategorii tvoří skleničky na šumivá vína, jinak označované jako flétny. Jsou štíhlé a úzké, bublinky ze sektů a šampaňského v nich hezky proudí a vynikne i barva nápoje. Také tyto skleničky se drží za spodní část nožičky, případně až u patky, nikdy za samotné tělo skleničky.

Obecně menší skleničky na nožičce jsou určené pro stolní či dezertní vína, jako je například portské, ale také například sherry. Tato vína jsou velmi výrazná, až hutná, a proto se nalévají v malém množství.

Likéry a destiláty také chtějí své

Your title here...

Na různé vodky, pálenky a podobně jsou určené tzv. one shot glasses, tedy skleničky na jeden lok, které u nás známe pod pojmem panák. Mají obsah 0,05 l a mnoho kreativity u nich hledat nemůžeme. Ale pokud si chcete dopřát kvalitní destiláty, jako jsou whisky nebo koňak, pak určitě budete potřebovat speciální sklenky.

Likéry naléváme do malých kalíšků, obvykle na nožičce. Sklenky mohou být hladké či různě zdobené, záleží na každém likéru. Do skleničky na nožičce patří i koňak či brandy. Tvar sklenky je ale odlišný, je okrouhlá, široká, hladká a směrem nahoru se zužuje, aby v ní zůstalo zachované aroma nápoje. V případě destilátů se sklenička drží přímo za tělo, nikoli za nožičku.

Your title here...

Do takové sklenky můžete nalévat i whisky, ale mnohem oblíbenější jsou pro ni klasické „whiskovky“ s tlustým dnem a někdy i tlustými stěnami. Jejich obliba spočívá v tom, že pijete-li whisky s ledem, silné stěny pomáhají udržovat led před rychlým táním.

Kam patří koktejly?

Tvary sklenic na koktejly jsou velmi různorodé, záleží na každém koktejlu. Velmi oblíbené jsou tzv. cocktail glasses, které znáte díky oblíbenému nápoji Jamese Bonda – Martini. Do širokých kalíšků na dlouhé noze se nalévají nápoje jako Cosmopolitan, Paradise nebo Manhattan. Díky dlouhé noze se nápoj neohřívá od ruky a vůně nápoje se v širokém kalíšku může krásně rozvinout.

Koktejly, ve kterých jsou obsažené sycené nápoje nebo ve kterých se destilát míchá s velkým množstvím nealkoholického nápoje, se často nalévají do tzv. highball glasses nebo collins glasses. Ty první mají menší objem, jsou válcovité, ty druhé uvidíte buď válcovité, nebo zvolna se rozšiřující směrem nahoru, aby z nich bublinky mohly pozvolna unikat. Do sklenic prvního typu patří Sex on the Beach, Blue Lagoon nebo Bloody Mary, do těch druhých Mojito či Tom Collins. Co se týče koktejlů, v barech či restauracích uvidíte ještě větší množství sklenic a skleniček, ze kterých si můžete oblíbené nápoje vychutnat. Tvary skleniček ještě zvýrazní vůni, ale také rozličnou barvu nápojů.