Nabídka omítek do interiéru volbu příliš neusnadní. Podobně jako u omítek vnějších je potřebné vybírat dle zdiva, okolností a požadovaných vlastností. Základní rozlišení podle složení zohledňuje funkci v interiéru.

Výjimečná sádra

Omítky ze sádry jsou dokonale hladké, technicky snadno realizovatelné a jednovrstvé. Zdravotně nezávadná sádra má neutrální pH a hlavně schopnost regulovat vlhkost v interiérech, čímž pomáhá udržovat příjemné mikroklima. Optimální relativní vzdušná vlhkost obytných místností je pro člověka 40 až 65 %, v topné sezoně ale tato hodnota klesá pod 30 %. Při nadbytku vlhkosti ji sádrové omítky absorbují a později opět uvolňují do ovzduší. Plní tak funkci přirozeného automatického zvlhčovače. Zároveň snadno a rychle absorbuji teplo. Byl zjištěn vzájemný poměr mezi teplotou stěn a vnitřního prostoru místnosti. Sádrové omítky Knauf či Rigips tyto parametry splňují, lze díky nim udržet vysoké pohodli v interiéru a (což je dnes velmi aktuální) také ušetřit za energii.

Související články

Doby zrání jednotlivých vrstev

Doby zrání jednotlivých vrstev

  • podhoz: 24 hodin
  • jádrová omítka: 1 mm tloušťky = 1 den (minimálně 14 dnů)
  • štuk: cca 3–4 dny
  • nátěr: cca 2–4 hodiny mezi jednotlivými nátěry

Jiný povrch

Klasické interiérové omítky jsou založeny na štukování s hladkou strukturou za použití štuků s průměrem zrna 0,5–0,6 mm a většinou přetíraných bílou barvou, nebo různými odstíny. Proti nim se v interiérech čím dál více prosazují omítky strukturální, bílé i probarvené. Jsou založené na vápencové drti a vápenném hydrátu s bílým cementem v roli pojiva. Nabízejí se ve více zrnitostech a dvou strukturách. Rýhovaná struktura se vyrábí v zrnitosti 2 mm, s níž nejvíce vyniknou estetické hodnoty a efekt rýhované omítky. Druhou je zrnitá struktura ve čtyřech velikostech zrna – 1, 1,5, 2 a 3 mm. Pocitově se velmi podobá silikátové omítce. Výhodou obou druhů omítek je, že se vyrábějí jako probarvené, takže na nich nejsou vidět drobné oděry a poškození. Například pytlované omítky weber.min zrnité i rýhované jsou k dispozici ve 200 odstínech. Další výhodou je omyvatelnost, takže je lze jemným způsobem omýt anebo přetřít interiérovou barvou na disperzní bázi. Například rustikální omítky BetaDekor nabízejí kromě široké barevné škály vysokou pružnost vytvrzené vrstvy, takže výborně odolávají i „silovým útokům“.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 2/22

Typy vnitřních organických omítek a jejich využití

Typ omítky Převládající druh pojiva Oblast použití
silikonová silikonová disperze

vnitřní omítky, zdravé bydlení, ekologické, restaurování

disperzní (akrylátová) akrylátová disperze vnitřní omítky, zdravé bydlení, ekologické, restaurování
silikátová vodni sklo, disperze vnitřní omítky, zdravé bydlení, ekologické, restaurování

Typy vnitřních minerálních omítek a jejich využití

Typ omítky Převládající druh pojiva Oblast použití
vápenná vápno, hydraulické vápno vnitřní omítky, oblast restaurování
vápenocementová

vápno, cement (obvyklý poměr cca 2 : 1)

běžné omítky, speciální (např. sanační, tepelněizolační, speciální stěrky, spárovací, akustické, protipožární atd.)

cementová

cement, vápno ve velmi malém množství pro lepší zpracování

běžné omítky, speciální (např. sanační, tepelněizolační, speciální stěrky, spárovací, akustické, protipožární atd.)
sádrová (vápenosádrová) sádra (event. vápno) vnitřní a protipožární omítky
hliněná jíl

tenkovrstvé omítky, vysprávky