Povlečení je důležitou součástí ložnice. Hraje roli v tom, jak pěkná naše postel je, ale také velmi ovlivňuje kvalitu spánku. Proto je důležité vybírat správné materiály, které budou příjemné na dotek, odolné a snadno udržovatelné. Mezi nejčastěji používané patří bavlna, mikrovlákno a satén. Každý z těchto materiálů má své vlastnosti a výhody, které je třeba zvážit.

Videoprůvodce materiály zde:

Zdroj: Youtube

Klasika jménem bavlna

Bavlna je jedním z nejčastěji používaných materiálů pro výrobu ložního povlečení. Podle Matějovského je na českém trhu nejrozšířenějším materiálem pro výrobu ložního povlečení klasická 100% bavlna v plátnové vazbě. Látka je často navíc zušlechtěna tzv. mercerováním, sanforizací a kalandrováním, což ve výsledku znamená vyšší pevnost a delší životnost látky. Bavlněné povlečení je velmi příjemné na dotek, měkké a pohodlné. Kromě toho je také prodyšné a snadno udržovatelné.

Je libo satén?

Dalším oblíbeným materiálem pro výrobu ložního povlečení je satén. Saténové povlečení je hladké a lesklé a je velmi příjemné na dotek. Saténová tkanina se vyrábí ze 100% bavlny nebo ze směsi bavlny a polyesteru. Saténové povlečení z polyesteru má tu výhodu, že je méně náchylné k vráskám a snadno se udržuje.

V poslední době roste popularita mikrovlákna

Je velmi jemné, hřejivé a měkké na dotek. Je také snadno udržovatelné a rychleschnoucí. Stejně jako mikroflanel je vyrobené ze 100% polyesteru, ale oproti němu má menší hustotu chloupků. Mikrovlákno je také hypoalergenní, což znamená, že je vhodné pro lidi s alergiemi.

Zdroj: matejovsky-povleceni.cz, bydleni.instory.cz