Wasabi je typickou přísadou japonské kuchyně. Díky své charakteristické štiplavé chuti si získalo popularitu po celém světě – nejčastěji jako doplněk sushi, ale i jako dochucovadlo krekrů, oříšků a dalších pochutin. Ve skutečnosti ale jeho pravou chuť poznal jen málokdo – známá zelená pasta ho totiž obsahuje naprosté minimum.
Zajímá vás, jak vypadá tradiční japonská farma, kde se pěstuje wasabi? Podívejte se na video:
Náročné pěstování, vysoká cena
Wasabi je oddenkem rostliny eutremy japonské a na první pohled vám může svým vzhledem připomínat křížence zázvoru a křenu. Jeho pěstování vyžaduje specifické podmínky a není možné ho produkovat v masivním množství jako jiné plodiny.
Přirozeně roste pouze podél japonských hor v blízkosti vodních toků. Potřebuje totiž stálý přísun proudící vody, kamenité nebo štěrkové podloží a stinné stanoviště. Tradičně se pěstuje ve speciálních terasovitých záhonech, kterými protéká čistá studená voda, a výtěžnost je poměrně malá – dozrává dva roky.
Kromě Japonska se jeho produkci věnují také v Číně, Koreji, na Novém Zélandu a Severní Americe. V Evropě se na jeho pěstování specializuje pouze jedna britská společnost. Poptávka ale mnohonásobně převyšuje nabídku, což se projevuje i v jeho ceně. Ta se může pohybovat i okolo 10 000 Kč za jeden kilogram.
Pravé wasabi získává svou charakteristickou chuť až po nastrouhání na speciálním jemném struhadle oroshigane, které nemá žádné otvory. Strouháním se aktivují chemické reakce látek, které způsobují jemně nasládlou a současně štiplavou chuť. Pokud byste wasabi snědli v celku, neucítíte nic.
Zelená pasta jako náhražka
Vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům a malé dostupnosti se mimo Japonsko používá jako dochucovadlo pasta nebo prášek, jejichž složení vás asi překvapí. Hlavní ingrediencí je totiž běžný křen, který známe z naší kuchyně. K němu se přidávají další ingredience, jako je hořčičné semínko, sůl, kurkuma, zelené barvivo, olej, konzervanty a špetka sušeného wasabi – jeho obsah se v těchto výrobcích pohybuje od 1 do 5 procent.
Chuť pasty je navíc mnohem ostřejší a pálivější než v případě pravého wasabi, takže při větším množství snadno přebije chuť sushi nebo ryby, k nimž se podává. Pokud byste toužili ochutnat pravé wasabi – a nechystáte se na cestu do Japonska – můžete si ho vypěstovat. Při správné péči vám vyroste i v květináči.
Zdroj: www.apetitonline.cz, cs.wikipedia.org