Těžko si to představit - tento short drink přece zásadně patří do nízkého tumbleru zvaného old fashioned. Namíchaný koktajl sice můžeme předložit v jakékoliv sklence, to je pravda, ale pravda je také to, že klasické nápoje už jsou spojeny se zcela určitými sklenkami - a teprve s nimi je nápoj jaksi kompletní. Podívejme se na tři důležité sklenky, které určitě budeme potřebovat: tumbler, old fashioned a klasickou koktejlku. Nahlédneme-li do anglicko-českého slovníku pod výraz „tumbler“, vedle dalších významů jako třeba „akrobat“ najdeme právě označení „sklenice bez nožky“. Tumbler je tedy sklenka bez nožky, vysoká a silnostěnná, s těžkým a širokým dnem a rovnými stěnami ke dnu kolmými. Tumbler mívá obsah nejčastěji 25 až 30 cl, ale v přípravě koktajlů uplatníme mimo této základní sklenky také tumblery větší: o obsahu 40 cl nebo až 60 cl. V tumblerech se podávají nebo i připravují koktajly, ale také například aperitivy; ponejvíce je používáme na dlouhé nápoje (long drinks). Tumbleru se také říká highball glass a podáváme v něm tedy také, jak už název napovídá, nápoje typu highballs. Dalším nezbytným a základním pilířem barmanského vybavení je old fashioned glass (zkráceně old fashioned) - nízký a širší tumbler. Obsah mívá asi 20 cl a opět se vyznačuje přísně rovnými, kolmými stěnami. Nejpravděpodobněji si v něm představíme krátké nápoje (short drinks), nápoje „on the rock“ s kostkami ledu, není to ale striktní, použít jej můžeme i na nápoje jiné. Další sklenkou, kterou využijeme zcela určitě a frekventovaně, je univerzální sklenka se širokými možnostmi použití, se stručným a familiárním označením „koktejlka“. Od své vysoké stopky se neustále rozšiřuje a u okraje se nikdy neuzavírá, nezužuje. Její stěny jsou tedy tentokrát velmi šikmé, ostře se rozšiřující a její obsah je menší než u sklenek předchozích – kolem 10 cl. Co mají všechny tyto sklenky společného? Mají být zásadně nezdobené, z nebarveného skla, čiré, hladké a nebroušené. -ag-