Co yuky potřebují, aby se jim na našich českých zahradách dařilo, jsme psali v encyklopedii rostlin, dnes přinášíme tipy na ty nejzajímavější z nich. Stačí si jen vybrat, která zaujme čestné místo u nás na zahradě.

Yuka Carnerosana - krásná stromovitá rostlina dorůstající výšky přes 3,5 m. Pochází ze severovýchodního Mexika, rozšířena je však i na jihu USA. Má silný až 35 cm tlustý kmen, který se od výšky nad 1,5 m jednou až dvakrát větví. Vytváří nádherně souměrné rozety se spoustou velice pevných až 1 m dlouhých listů. Snáší mráz do minus 20 °C, takže musí být přes zimu velice důkladně zateplena. Jistější však je pěstování v obří nádobě, kterou v zimě přemístíme do větších nevytápěných prostorů.

Yuka faxoniana - středně velká stromovitá rostlina typicky palmového vzhledu, která ve své domovině dorůstá až 6,5 m, u nás většinou 2,5 m. Má až 50 cm tlustý kmen, od země se větvící na četné skupiny nových odnoží. Jejich vrcholy zdobí souměrné listové rozety bledě zelené až namodralé barvy přesahující délku 1 m. Okraje listů jsou zdobeny po okrajích hnědými až šedými vlákny. Z vrcholu rozety vyrůstají až 1,2 m vysoké květní laty se spoustou bílých kvítků, připomínajících gigantické konvalinky.

Tato rostlina pochází z oblastí Texasu, Siera Blancy a Mexika, kde roste na suchých svazích ve výškách do 1600 m n. m. Dokáže zvládnout mrazy až do minus 29 °C, i když jenom krátkodobě. Potřebuje však dokonalou drenáž a plošnou ochranu, která v zimním období zabrání prosakování vody do země. To je navzdory poměrně náročným pěstebním požadavkům pro naše milovníky exotických rostlin příznivá zpráva.

Yuka Glacua - přízemní rostlina - asi nejpodobnější u nás dosud pěstovaným druhům. Výška jejího kmínku se sice dá měřit jen na centimetry, zato načechraná rozeta modravého odstínu dorůstá velikosti 1,2 m na šířku i na výšku. Teritoriálně pochází z horských oblastí amerického kontinentu táhnoucích se od Kanady až po jih USA. Tam bývá poměrně chladno, takže tyto rostliny jsou schopny přečkat mrazy až do minus 30 °C. Potřebují jen dobrou drenáž, aby jejich kořeny zůstávaly v relativním suchu. Pro naše zahrádkáře je tento druh ideální rostlinou.

-šum-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz