V současné době mladí lidé raději studují, cestují a budují si pozici v zaměstnání, život ve dvou odkládají na pozdější dobu. Statistiky dokazují, že krok do manželství uzavírá většina mužů po třicátých narozeninách, ženám je zpravidla jen o několik let méně. Ti, kteří nezůstali až do tohoto životního kroku u rodičů a osamostatnili se, přizpůsobují bydlení jen vlastním potřebám. Singl život patří do dnešní doby a žádá si specifickou domácnost. Výhoda bydlení o samotě je, že uživatele bytu při jeho zařizování omezují „jen“ finanční možnosti, může si tedy zvolit materiálové i barevné pojetí blízké vlastnímu vkusu bez ohledu na protějšek. Zařízení se následně odráží od vlastnictví bytu - zda je pronajatý, anebo v osobním vlastnictví. Žijeme v pronájmu

Nezbytné zařízení: 1. Kvalitní lůžko 2. Jídelní stůl se židlemi 3. Sezení (i pro přátele) 4. Menší stolky, které vždy přijdou vhod

Najdeme-li si byt po celkové rekonstrukci, kde chybí zařízení, pořídíme si nejnutnější zařizovací kusy, které se mohou s námi stěhovat do dalších domovů. Mezi první předměty patří postel. Můžeme si pořídit jen matraci, kterou položíme na zem, v případě, že se rozhodneme koupit postel, počítejme s tím, že nezůstaneme celý život sami. Investice do kvalitního spánku se rozhodně vyplatí, pořiďme si lůžko s roštem a kvalitní matrací. V případě, že se nám za čas nebude líbit rám, můžeme si nechat vyrobit nový u šikovného truhláře.

Chybět by neměl jídelní stůl se židlemi, zvláště v menších prostorách oceníme stohovatelné nebo sklápěcí typy. Ukládání vyřešíme pomocí speciální závěsných systémů (IKEA), popřípadě solitérů, které později snadno převezeme. Obecně se doporučuje pořizovat si jen nejnutnější nábytek, protože nevíme, jak velké bude jednou vlastní hnízdo. Vyšší investici, kterou představuje sezení, vyřešme také ekonomicky. Do malých prostor (je-li byt například 1+1) pořiďme rozkládací sedací soupravu, která zastane i funkci lůžka, popřípadě můžeme přijímat návštěvu v kuchyni u jídelního stolu. Sezení lze vyřešit i s pomocí menších pufů či taburetů. Pokud rádi odpočíváme v křesle, najdeme na trhu subtilní i robustní varianty, které mohou zastat chaise longue, i ty lze později s sebou převézt do jiného domova. K osvětlení pořizujeme samostatné lampy, které se budou hodit v kterémkoliv interiéru. Vhodné jsou stolní i stojací typy.

Zařízení kuchyně nemusí být nijak okázalé, většina singl žijících lidí se zpravidla stravuje v restauracích, jednu večeři při svíčkách zvládne i v kuchyni bez posledních technických výstřelků. Zpravidla postačí menší lednice, kvalitní mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, případně i kávovar. Vlastní domov Patříme-li mezi šťastlivce, kteří jsou majiteli bytu a stačí ho „jen“ zařídit, pak můžeme investici, byť vyšší, brát jako náklad do budoucnosti. Základem zařízení vlastního domova je kvalitní dispoziční řešení, které bude i později odpovídat chodu domácnosti. Tentokrát instalujme kuchyň, která bude sloužit i pro rodinný život, to samé platí i pro zařízení koupelny. Oboje zařízení je spojeno se stavebními úpravami, proto je dimenzujme s ohledem na budoucnost.

Ostatní vybavení bytu záleží na finančních možnostech a přání uživatele. Ten by měl doma zřídit relaxační část, zónu, kde bude přijímat návštěvy, případně i pracovnu. Vždy by měl brát v úvahu, že celý život nebude bydlet sám a ponechat budoucímu partnerovi možnost domov doladit také k jeho estetickému cítění.

Základní pravidla: 1. Při zařizování počítejme, že v budoucnu budeme bydlet s partnerem 2. Ponechme partnerovi možnost doladit interiér (ženám kuchyň, mužům technické vybavení) 3. Pořizujme si nejnutnější kusy nábytku 4. Peníze investujte do vzdělání a cestování 5. Spořte na zařízení nebo vlastní bydlení

Náš tip Počítáte-li do budoucna se stěhováním do většího bytu, přizpůsobte současné hnízdo jen a jen vlastním představám. Nebojte se extravagantního pojetí. Jedním z méně běžných řešení je instalace vany přímo v ložnici. Nezapomeňte, že netradiční řešení na návštěvu vždy pozitivně zapůsobí.

-td-Foto: Archiv