Terasa je velmi příjemnou částí domu, neboť spojuje exteriér s interiérem a v teplých dnech rozšiřuje obytnou plochu. Ale z čeho si ji vybudovat? Přinášíme pár tipů...

Wood Polymer Plastic

vysoce odolný materiál pro terasyA ať už je terasa v přízemí nebo v patře, vždy se snažíme tento prostor upravit tak, aby byl příjemný, praktický, vhodný k posezení i ke hrám dětí. Běžným materiálem pro terasy je dřevo evropské, tak i tropické, keramická a betonová dlažba a přírodní kámen. V poslední době se ale začíná prosazovat také nový materiál. Jde o takzvaný kompozitní materiál, který může být tvořen dvěma či více složkami, v tomto případě jde o organickou složku – tedy dřevěné piliny, celulózovou kaši nebo rýžové slupky, a některý z polymerujících plastů – obvykle PET, PVC nebo POP, které se prodávají pod různými obchodními názvy. Obecně se tyto kompozitní materiály nazývají WPC – Wood Polymer Composites, a spojují v sobě dobré vlastnosti obou původních složek – jsou teplé na omak, příjemné vzhledem, odolávají výkyvům teplot i vlhkosti či slunci. Jsou nabízeny ve více barevných odstínech, jejich počet ovlivňuje použitý typ plastu, nejčastější jsou různé odstíny dřevin.

Kompozitní materiály by měly obecně sloužit všude tam, kde se používá tradičně dřevo. Tedy nejen na podlahy teras či obklady stěn staveb, ale i k výrobě plotů, pergol, zahradního nábytku, truhlíků na květiny a podobně… Stále častěji nahrazují také tropická dřeva, jejichž těžba v deštných pralesech má svá negativa.

Kvalita a vzhled

Prodávají se pod různými obchodními názvy, ovšem jednotlivé typy se neliší pouze názvem, velmi důležitým parametrem je složení. O vlastnostech jednotlivých materiálů rozhoduje kvalita dřeva i druh plastu, a také vzájemný poměr obou složek, který bývá nejčastěji 6:4 nebo 5:5. Podíl dřeva zajišťuje dřevěný vzhled, zvolený plast ovlivňuje pevnost a další mechanické i chemické vlastnosti výrobku, nenaruší ho sůl, ptačí trus a podobně. Vyšší podíl plastu znamená lepší odolnost a pevnost, ovšem na úkor vzhledu.

Kvalitní materiály se na první pohled od dřeva neliší. Výrobky z WPC jsou také rozměrově a tvarově stálé, nevyžadují nátěry ani impregnaci, nenapadají je škůdci či houby. Trvanlivost se udává obvykle delší než 20 let. Nejčastěji mají kompozitní materiály tohoto druhu tvar prken, podobnost s nimi podtrhuje také nepravidelné drážkování evokující strukturu dřeva. Dalším obvyklým tvarem jsou pravidelné čtverce, desky lze skládat do různých obrazců. Montáž není náročná, zvládne ji každý šikovnější člověk.

Ekologické a recyklovatelné

Kompozitní materiály lze považovat za ekologické, neboť jsou vyráběny z dřevěného či rýžového odpadu a neobsahují složky, z nichž by se uvolňovaly toxické látky. Přidané plasty bývají také recyklované. Jsou také celé recyklovatelné, komponenty z nich jsou bezúdržbové, což je efektivní z hlediska času i peněz. Péče o terasy z WPC spočívá v občasném umytí například vysokotlakým čističem. Možnou nevýhodou je jejich zatím poměrně vysoká cena, která se blíží ceně exotických dřevin. Tu ale může vyvážit dlouhá životnost a ušetřené peníze za udržovací práce. Někomu může vadit skutečnost, že jde o výrobky s obsahem plastu, vzhledově je to obvykle patrné až při bližším zkoumání.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz