Téma zimních zahrad jsme otevřeli v článku Zimní zahrady aneb zeleň pod střechou, ve kterém jsme se věnovali především jejich typům. Dnes se zaměříme na konstrukce zimních zahrad, na jejich plusy a mínusy.

Stručně o konstrukcích

Na nosné konstrukce zimních zahrad se používá dřevo, plast, hliník, kombinace hliník-dřevo, ocel.

Dřevo

  • výborné tepelně izolační vlastnosti, dobrá nosnost. Lepší jsou lepené dřevěné nosníky než z masivu, protože se teplem a vlhkem nedeformují.
    • opakovaná povrchová úprava nejlépe lazurami na ochranu před UV zářením, houbou, škůdci, hnilobou. Nelakovat tmavými barvami, protože absorbují teplo a ohříváním vznikají mikrotrhliny, jimž do dřeva vniká vlhkost. Menší nosnost vyžaduje silnější profily = víc materiálu.Hliník + lehký, pevný, odolný proti povětrnostním vlivům a korozi, tvárný, snadné spoje (nýtování, sešroubování).
    • nízká nosnost, horší tepelně izolační vlastnosti (tepelné mosty), kvůli vysoké tepelné vodivosti nutno oddělit vrchní a spodní profily; kvůli vysoké tepelné roztažnosti jsou nutné světlé nátěry; vyšší cena.Ocel
    • cenově výhodná
      • nutná povrchová antikorozní ochrana; vysoká tepelná vodivost (tepelné mosty), na povrchu se usazují vodní kondenzáty.Plast s kovovým jádrem
      • cenově výhodný, dobře zpracovatelný, dlouhodobě tvarově stálý, takřka bezúdržbový.
        • při ozáření (ohřevu) sluncem rozdíl mezi vnějšími a vnitřními díly, což se projevuje na netěsnosti konstrukce. Proto se doporučuje pouze bílá barva.Stručně o zasklení Úkolem zasklených ploch je propouštět světlo, akumulovat teplo, chránit před silným slunečním zářením, deštěm, sněhem, krupobitím, hlukem. Tepelně izolační skla jsou většinou dvojitá. Vnitřní tabule má tenkou kovovou vrstvu. Mezi tabulemi skla jsou inertní plyny, tepelně nevodivé. Izolační účinek skla se vyjadřuje hodnotou k (součinitel prostupu tepla). Čím je k nižší, tím lépe. Sklo Jednoduché: k = 5,8 (pro zimní zahradu nevhodné) Běžné izolační: k = 3,0 (vhodné pro nevytápěné zahrady) Tepelně izolované: k = 1,4 (standard pro obytné zahrady) Tepelně izolované sklo se silnějšími tabulemi slouží i jako ochrana před hlukem Trojité izolační: výborná hodnota k, nižší propustnost světla, vyšší hmotnost, okrajový spoj výrazně namáhanější, vyšší cena. Akrylát, polykarbonát (plné a komorové desky) + lehké, odolné proti povětrnostním vlivům, nerozbitné, snadná manipulace, výborné tepelně izolační vlastnosti (tepelná prostupnost čtyřkomorové desky k = 1,7; šestikomorové k = 1,2)
        • snadno se poškrábají, citlivé na UV záření (ztrácejí průhlednost).Komorové desky nejsou parotěsné, musí se instalovat lehce šikmo pro odtok kondenzátu. Stručně o větrání I když smyslem zimní zahrady je proměnit „leden v máj“, nesmí jí chybět větrání. Brání akumulaci tepla, reguluje vlhkost vzduchu a umožňuje přístup kyslíku. Chladný vzduch vstupuje větracími klapkami na spodním okraji bočních prosklených ploch, teplý uniká odváděcími otvory u střechy. Čím větší vzdálenost mezi spodními a horními ventilačními otvory, tím vzniká silnější vzdušný vír (komínový efekt). Jsou-li přívodní otvory menší než odvodní, vzniká přídavný podtlak a teplo uniká rychleji. Aby efekt vznikl, musí být přiváděný vzduch aspoň o 5° Celsia chladnější než odváděný. Proto je vhodné zastínit přívodní ventilaci například keři. Kolik ventilačních otvorů je třeba? Odborníci doporučují 10 až 15 procent z prosklené plochy; z toho 1/3 na přívod a 2/3 na odvod vzduchu. To ale neplatí u složitějších konstrukcí. Ventilační otvory (výklopné, posuvné, křídlové) se obsluhují buď ručně, nebo automaticky (podle teploty a vlhkosti vzduchu). Stručně o zastínění Obytné zimní zahrady a skleníky je třeba chránit před přehřátím, to znamená je stínit. Nejúčinnější je stínění zvnějšku, aby teplo vůbec neproniklo dovnitř – účinnost venkovního zastínění je až 90procentní. Nejjednodušší jsou stínicí rohože, ovšem využitelné podle počasí jsou lamelové žaluzie a speciální markýzy na ruční, dálkové nebo automatické ovládání čidlem podle intenzity světla a síly větru. Vnitřní zastínění je levnější, ale méně účinné (50 %). Používají se rolety, vertikální nebo horizontální žaluzie. Ovládání: manuální, dálkovým ovladačem, automatické senzorem světla. -Marie Krausová, Dům a zahrada 12/2010- V lednovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:
          • Vše o rekonstrukci
          • Architekt Rampich srovnává dobrý a špatný satelit
          • Stavební spoření po Novém roce
          • Nová rubrika architektky Haroldové: Barvy v domě – v prvním díle vše o použití bílé
          • Krby a krbová kamna
          • Jak kupovat sedací nábytek
          • Zahrada pro děti

          Lednové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji již od 14. prosince 2010.