Základním požadavkem bylo rozšířit obytné prostory. To nešlo bez přístavby. Ovšem ta se konala na poněkud nezvyklou stranu – do svahu.

Dům do svahu Autor: Dle článku Autor: Dle článku

Dům měl původně 262 m² podlahové plochy. Zdá se to dost, ale bohužel se v to musela započítat všechna hluchá místa, jako jsou terasy a technické zázemí. Pro komfort čtyřčlenné rodiny pak už moc místa nezbývalo. A tak architektonické studio NoArq navrhlo, aby se dům rozšířil. Netradičně. Nepřistavovat žádné křídlo a dělat z domu nudli, ale vetknout jej do svahu, a vytvořit tak další místo pro pokoje.

Dům je dvoupatrový. Spodní část je vyhrazena garáži a technickému zázemí, první patro je vlastní obytný prostor. Rozšíření do svahu má úskalí v tom, že je třeba do zakopaných místností zavést světlo. Tak vzniklo vnitřní nádvoří. Aby dobře větralo, je z východní strany otevíratelná stěna z dřevěných desek. Ty vytvářejí soukromí a zároveň po jejich otevření vzniká příjemný průvan v celém vnitřním prostoru.

architektura

Do zadní části ve svahu, kde jsou umístěné tři ložnice, se může buď přes terasu, nebo krytou chodbou po straně.

Interiér je pojatý minimalisticky. Žádné ozdoby a příkrasy. Většinou vládne bílá barva. Na fotografiích je dům ještě nezabydlený, tudíž působí dost prázdně a chladně. Ale interiéry jsou v současné době již obývané celou rodinou, takže určitě vytváří teplejší pocit. V Portugalsku to asi ani jinak nejde.

Nový dům nyní nabízí podlahovou plochu 469 m². Střecha je zakrytá pozinkovaným plechem a dům je kompletně zateplený.

Zdroj: NoArq Foto: Armenio Teixeira / NoArq

Dům do svahu Autor: Dle článku Autor: Dle článku

Dům do svahu Autor: Dle článku Autor: Dle článku

Dům do svahu Autor: Dle článku Autor: Dle článku