Byt chtějí pronajmout, ale kdyby náhodou potřebovali zázemí ve městě, napadlo je rozdělit ho na dva byty - 3+1 pronajmou, a garsonku budou využívat jako útočiště třeba v zimě, nebo na přespání při cestách a vyřizování věcí ve městě. Jenže půjde vůbec zařídit tak malá garsonka, aby tam bylo vše nezbytné?

Protože je byt opravdu velký, má dvě toalety, což nám velice pomůže při rekonstrukci garsoniéry. Žádné instalace se nebudou muset tahat z vedlejšího 3+1, byt má vlastní šachtu pro rozvod vody a odpadu.

Největším oříškem byla koupelna - v současné době je to pouze toaleta, kam se vejde akorát záchod. Příčku koupelny jsem posunula až těsně ke vchodovým dveřím, a získali jsme tak prostor, do kterého se vejde záchod, umyvadlo i sprchový kout.

Předsíňka je dostatečně velká pro umístění vestavěné skříně až do stropu, která poskytne velký úložný prostor pro všechno oblečení. Naproti se vejde i menší šatní stěna k zavěšení bund a odložení bot.

Samotný pokoj je sice malý, ale dostali jsme sem vše potřebné - od kuchyňky přes jídelní stůl až po rozkládací pohovku, na které se pohodlně vyspí dva lidé.

Kuchyňská linka je maličká, navíc musí pojmout i vestavěnou pračku, protože na tu už v koupelně opravdu nezbylo místo. Varná deska je pouze dvouplotýnková, ale postačí. Místo trouby se majitelka bude muset spokojit s mikrovlnnou troubou s grilem, umístěnou v horní skříňce. Jídelní stůl je pro dvě osoby, větší by zabíral příliš místa. V rohu je televizor. Vešly se i dvě vysoké skříně, mohou být celé uzavřené, já nakreslila variantu s prostornou knihovnou. Záleží na tom, co tam paní Anna bude chtít ukládat.

Důležitá je pohovka - musí být dostatečně velká a hlavně rozkládací - bude sloužit i jako postel. Konferenční stolek jsem zvolila kulatý - ve stísněných prostorách je praktičtější, nezakopáváte o rohy stolu.

Také nechybí dostatečné osvětlení. Za pohovkou je velká stojací lampa, nad stolem závěsné svítidlo a kuchyňská linka má osvětlení pracovní desky pod horními skříňkami.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz