O tomto domě jsme psali v našem časopisu Dům&Zahrada v roce 2018. To je už dost dlouho, ale vzpomněli jsme si na něj a řekli jsme si, že v současné době stojí za to ho oprášit. Všechny informace, které jsou v článku, musíte tedy hodnotit jako poplatné době před více než čtyřmi lety. Za tu dobu se výrazně zvýšily ceny tepelných čerpadel, ale také energií, paliv apod.

Dům z roku 1988 má dvě nadzemní podlaží, suterén a neobytné podkroví. Celková zastavěná plocha je 140 m2, podlahová plocha vytápěných místností 300 m2. Dům obývají 4 dospělé osoby. Dům je postaven z pórobetonových tvárnic s obvodovým zateplením o tloušťce 8 cm. Okna jsou dřevěná s izolačním dvojsklem.

Dům byl původně vytápěn kombinací kotle na tuhá paliva (především uhlí) a ústředním elektrickým přímotopem (elektrické patrony o výkonu 2 x 12 kW). Litinové radiátory a ocelové rozvody jsou zde bez úprav dodnes. Vytápění elektrickou energií probíhalo v přechodném období, v zimním období i v průběhu pracovních dní. Elektrické vytápění ale při krátkodobém zapnutí (6 hodin) nedokázalo dostatečně dům vyhřát. Navíc nebylo spouštěno v době vysokého tarifu elektrické energie, takže se dům dostatečně netemperoval. Kotel na tuhá paliva byl používán hlavně o víkendech a ve dnech s velmi nízkou venkovní teplotou.

Vynaložené prostředky na přechod k tepelnému čerpadlu - 170 tisíc za čerpadlo a 30 tisíc Kč za instalaci se tak vrátí při předpokládaném vývoji cen za 5 - 6 let.

Vynaložené prostředky na přechod k tepelnému čerpadlu - 170 tisíc za čerpadlo a 30 tisíc Kč za instalaci se tak vrátí při předpokládaném vývoji cen za 5 - 6 let.

Majitelé si kromě úspory také výrazně pochvalují snížení jejich zátěže při obsluze systému. Každý, kdo někdy celou zimu přihazoval do kotle, ví, o čem je řeč. Je to opravdu náročná a špinavá činnost, která je jen pro zlost.

Celá starost o vytápění domu tak nyní spočívá pouze ve třech věcech - zapnout systém na začátku topné sezóny, nezapomenout ho vypnout a průběžně zkontrolovat například tlak vody v systému. Během sezóny byla největším zásahem drobná korekce teploty, která byla ve všech vytápěných prostorech díky tepelnému čerpadlu konstantní po celou topnou sezónu. Navíc je tu i další zisk pro celou rodinu - dostatek „okamžité” teplé vody, což byl dříve problém, zvláště ve chvílích, kdy si na koupelnu činili okamžitý nárok všichni. V současné chvíli má rodina teplé vody tolik, že si mohla dovolit dokonce i saunu.

Velká změna

Majitelé se rozhodli pro změnu vytápění a instalaci tepelného čerpadla. V okruhu je stále zapojen kotel na tuhá paliva, a to z důvodu případného dlouhodobého výpadku elektrické energie, což se však za dva roky provozu TČ zatím nestalo.

Volba padla na instalaci systému od společnosti Panasonic, konkrétně tepelného čerpadla Aquarea T-Cap. Důležité parametry výkonu a COP najdete v tabulce.

Během prvního roku vytápění s využitím tepelného čerpadla došlo k úspoře ve spotřebě elektrické energie celého domu oproti průměru z předchozích roků o 4 MWh, kdy průměrná roční spotřeba v letech 2008-2012 byla 21 MWh, v roce 2013 činila roční spotřeba 17 MWh. Samozřejmě zároveň odpadla spotřeba uhlí, jehož spalování nebyli majitelé nuceni po celé období využít.

Uspořená částka v roce 2018 představovala přibližně 30–35 tisíc Kč, kdy 10-15 tisíc připadá na nepotřebné uhlí a 20 tisíc na elektrickou energii. Další snížení očekávali majitelé od změny technologie ohřevu TUV, kdy provedli výměnu původního elektrického ohřívače za systém tepelného čerpadla.

Panasonic Aquarea T-Cap KIT-WXF12DE8

Kapacita vytápění při teplotě +7 °C s otopnou vodou o teplotě 35 °C 12 kW
COP při teplotě +7 °C s teplotou otopné vody 35 °C 4,67
Kapacita vytápění při teplotě +2 °C s otopnou vodou o teplotě 35 °C 12 kW
COP při teplotě +2 °C s teplotou otopné vody 35 °C 3,4
Kapacita vytápění při teplotě -7 °C s otopnou vodou o teplotě 35 °C 12 kW
COP při teplotě -7 °C s teplotou otopné vody 35 °C 2,7
Kapacita vytápění při teplotě -15 °C s otopnou vodou o teplotě 35 °C 10 kW
COP při teplotě -15 °C s teplotou otopné vody 35 °C 2,4

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 2/18.